Vandaag heb ik namens het college een brief brief gestuurd aan de gemeenteraad om het jongerenwerk op de schop te nemen. Op dit moment betalen we bijna 100.000 euro per jongerenwerker aan Stichting Cardanus. Hiervoor wil ik geen verantwoordelijkheid nemen.

Hoewel Cardanus op andere gebieden goed werk doet is het met het jongerenwerk al jaren problematisch. Daarom is het beter als de gemeente dit zelf gaat doen. Het is niet alleen goedkoper maar zo zijn we zelf verantwoordelijk voor de uitvoering in plaats van een stichting. Voor dat het zover is moeten we nog meer dan een jaar wachten omdat we tot 1 januari 2012 vast zitten aan een contract met Cardanus.

In de tussentijd wil ik samen met collega’s Jacqueline Koops en John Levie in overleg met de gemeenteraad, jongeren, sportclubs, scouting en sportverenigingen hoe we ons geld het beste kunnen inzetten. Aangezien maar 5 procent van de jongeren in jongerencentra komen ligt voor de hand om meer in te zetten op andere zaken. Zoals sportclubs, scholen en culturele instellingen.

Zie ook,  AmstelveenBlog, De Weekkrant, Binnenlands Bestuur, AmstelveenBlog, AmstelveensNieuwsblad;FullSizeRender

FullSizeRender (1)

Een reactie op “Jongerenbeleid gaat veranderen

  1. In verband met de gedachte van ketenregie:

    Wordt het ‘managen’ van de keten (of het netwerk) door onafhankelijke klanten (vraag) en leveranciers (aanbod) verbonden als ware het een enkele entiteit? Het doel van ketenregie is immers (1) waarde te creëren en (2) verspilling te reduceren door de vrijwillige coxf6rdinatie van de doelen en activiteiten van betrokken (f)actoren. Ketenregie wordt immers ingezet om maatschappelijke opgaven aan te pakken rond jeugd, zorg, veiligheid & handhaving en wijk- & gebiedsontwikkeling. Door de cliënt of een gebied centraal te stellen, worden de activiteiten van verschillende organisaties op een effectieve wijze aan elkaar gekoppeld. Ketensamenwerking vraagt derhalve om het verbinden van organisaties en professionals uit diverse disciplines. Dat is het werk van de ketenregisseur. Een ketenregisseur verbindt partijen met uiteenlopende belangen, zonder de beschikking te hebben over (formele) hiërarchische macht. Met gezag en slimme interventies stuurt hij/zij op resultaat.

    Bij Cardanus werken de jongerenwerkers integraal met bijvoorbeeld de opbouwwerkers. Dus als er ruzie in een buurt is, schakelen ze de opbouwwerkers in. Zo kom je snel tot een oplossing. Als de gemeente het jongerenwerk naar zich toetrekt, komen de jongerenwerkers in een ambtelijke organisatie te werken en staan ze gexefsoleerd van andere organisaties.

    Wie wordt straks verantwoordelijk voor de integrale ketenregie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.