2011-herbert raat-taalklasWethouder Herbert Raat (VVD) van onderwijs overhandigde op donderdag 17 november 2011 twee beeldschermen aan kinderen van de taalklas. Maandagavond 14 november was in de school ingebroken en werden de oude monitoren gestolen. De taalklas biedt buitenlandse kinderen die net in Amstelveen aankomen, een goede basis om aan te sluiten bij het ‘normale’ onderwijs. De computers zijn hierbij onmisbaar.

Taalklas, of schakelklas?

De schakelklas, of taalklas is een voorziening voor kinderen met taalachterstand in het primair onderwijs. In de praktijk heet het taalklas. Het doel is deze leerlingen zodanig bij te spijkeren, dat zij daarna in staat zijn om het onderwijs succesvol te (ver)volgen.

De leerlingen van de taalklas zijn voor vrijwel 100% nieuwkomers. Leerlingen met een andere moedertaal dan het Nederlands moeten het Nederlands onder de knie krijgen en leren lezen, rekenen etc. Dat is een hele opgave. Het gevaar van onderschatting van de moeilijkheden van meertalige leerlingen ligt op de loer.
Vooral bij leerlingen die zich goed lijken te redden als het gaat om het dagelijks taalgebruik. Schoolboekentaal is echter andere taal: het is abstracter en heeft een hoger informatiegehalte. Vandaar, dat meertalige leerlingen in midden- en bovenbouw vaak uitvallen.

Het beheersen van de Nederlandse taal is essentieel om uitval op latere leeftijd te voorkomen. Uit onderzoek blijkt, dat in een taalklas meertalige leerlingen effectiever en daardoor sneller Nederlands leren. De taalklas is een voorziening binnen het lokaal onderwijsbeleid van de gemeente Amstelveen.

Bron: AmstelveenWeb, 18 nov 2011

Een reactie op “Taalklas kreeg twee nieuwe beeldschermen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.