Kosten Jongerencentra ten minste 2500 euro per jongereOppositiepartij D66 in heel 2011 pal achter college, kopte het Amstelveens Nieuwsblad vorige week. Opmerkelijk volgens de krant vanwege de weerstand bij de vorming van dit college in 2010 bij de linkse partijen. Is het echt zo opmerkelijk? Eigenlijk niet.

Want waarom zit D66 als grootste winnaar eigenlijk niet in het college van B&W? De reden is dat het liberale D66 zich had verbonden aan een links blok met Groen Links en de PvdA. Mijn partij, de VVD, maar ook anderen hadden niet zoveel zin om het linkse spelletje mee te spelen en hebben een ander college gevormd.

f61c426608.jpgVoor Amstelveen betekende dit college van B&W ruimte voor verandering. Bijvoorbeeld omdat de PvdA na 65 jaar uit het college van B&W verdween. Mede hierdoor en vanwege de financiële situatie ontstond er ruimte om een aantal heilige koeien, zoals de miljoenen die naar Cardanus gaan, het jongerenwerk, het contract van € 100 miljoen voor de A9 en het onderwijs, eens grondig te veranderen.

Niet langer staan instituties zoals schoolbesturen en managers van welzijnsstichtingen centraal maar veel meer de wensen van ouders en kinderen.Leerplichtbus voor het eerst in AmstelveenDit past natuurlijk naadloos bij een liberale partij als D66. Het knappe vind ik dat zij niet meer terugkijken op de formatie maar aan de slag zijn gegaan en met eigen ideën komen. Bijvoorbeeld bij de verandering van het jongerenbeleid.

Kortom, zij steunen ons maar leggen hun eigen accenten. Ze staan dan ook zelden met lege handen in de gemeenteraad. Dit in tegenstelling tot een partij als Groen Links die, met de hete adem van de SP in de nek, de laatste maanden vooral tegen is.

De politieke vraag voor mij in 2012 is of er bij de Amstelveense PvdA meer ruimte ontstaat voor de (liberale) lijn die de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher volgt.

Tot slot, zal D66 ook in 2012 het college steunen? Ik denk, dat het er van afhangt, of de voorstellen in hun eigen lijn passen. Want in 2011 hebben ze laten zien, dat het hen om de knikkers gaat en niet om het spel.

Zie ook: AmstelveenBlog; CDA-Jan Willem Groot via Amstelveenweb,

2012 9 1 d66 vvd onderhandelingen

2010-Ben Jonker-Hans Bulsing-John Levie-Herbert Raat 14-4-2010
Nieuwe coalitie in Amstelveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s