2014-herbert raat-brentano-groenhofIn AmstelveenDichtbij stond vorige week een anonieme brief van een wijkverpleegkundige over de bureaucratisering van de zorg.

Het is goed, dat er in Amstelveen mensen werken die zich hard maken voor anderen. Jammer was, dat er zaken in stonden die niet kloppen. Zo wordt er gezegd dat een 93-jarige Amstelveense met alleen AOW meer dan 20 euro per uur eigen bijdrage moet betalen aan de huishoudelijke hulp. Dit is onjuist.

Hoe zit het wel?
Aan mensen met alleen AOW (zonder groot vermogen) en een indicatie voor huishoudelijke hulp wordt 19,40 euro per 4 weken eigen bijdrage gevraagd. Het maakt daarbij niet uit, of mensen nu twee of tien uur hulp nodig hebben. Stel dat je een indicatie hebt voor 2 uur huishoudelijk hulp per week, dan krijg je 8 uur hulp  voor 19,40 euro per vier weken (nog geen 2,50 euro per uur). Als je vanwege een stapeling van eigen bijdragen in de knel komt kun je een extra vergoeding aanvragen. Kortom socialer dan sociaal.

Bijdrage naar vermogen
Amstelveen geeft ruim 5 miljoen euro uit aan huishoudelijke hulp. Bijna 2000 Amstelveners krijgen hiermee de hulp die ze nodig hebben. Aangezien het om een groot bedrag gaat is het  belangrijk dat dit gemeenschapsgeld terecht komt bij inwoners die het echt nodig hebben. Het college en de gemeenteraad hebben dan ook besloten dat vanaf juli 2015 iedereen naar vermogen een eigen bijdrage betaalt.

Anders zouden de enigen die zelf moeten bijdragen aan hun hulp bij het huishouden steeds de mensen zijn die netjes pensioen hebben opgebouwd en altijd een appeltje voor de dorst hebben achtergehouden.

Degelijk financieel beleid
Verder stelt de anonieme briefschrijver, dat ik erin geslaagd ben om de bezuinigingen op de zorg te realiseren. Als wethouder van financiën voer ik in Amstelveen al jaren een degelijk financieel beleid, samen met onze coalitiepartners. Daar kun je natuurlijk over schamperen, maar het zorgt er wel voor dat wij de ruimte hebben om, ondanks de rijksbezuinigingen, 5 miljoen euro aan huishoudelijk hulp te besteden. Maar ook bijvoorbeeld € 85.000 bij te dragen aan de boodschappenplusbus van Brentano.

2014-herbert raat-brentano2De bus biedt met de hulp en inzet van betrokken vrijwilligers, zelfstandig wonende ouderen begeleiding en vervoer naar winkels. Mensen worden opgehaald en na afloop weer thuisgebracht. Er gaan altijd twee begeleiders mee om te helpen.

In de bus is plaats voor rollators. Een voorziening die bij een stadsdeel van buurgemeente Amsterdam is wegbezuinigd. Binnenkort rijd ik weer een keer mee om de ervaringen van de mensen die gebruik maken van de bus uit eerste hand te horen.

Hulp voor mensen die het nodig hebben
Mocht u, net als onze anonieme briefschrijver, mensen tegenkomen waarvan u denkt, dat ze echt in de knel zitten stuur me dan een mailtje: h.raat@amstelveen.nl. In Amstelveen laten we mensen die het nodig hebben namelijk niet in de kou staan.

Update 17-6-2015: via AmstelveenDichtbij; Ook volgend jaar geld voor BoodschappenPlusBus.

fullsizerender-3
2015-17 -6 artikel in AmstelveenDichtbij wethouder Herbert Raat en mevrouw Van Houten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.