De les van de DiamantbuurtVrijdag kreeg ik een brief waarin een mevrouw uit de doeken deed hoe een ouder echtpaar in de wijk Middenhoven lijdt onder overlast van zo’n 20 hangjongeren. Zo vaak ze kunnen gaat het stel een paar dagen weg om even een normale avond en nacht te beleven. Namens de VVD ga ik er deze week bij het college van B&W op aandringen om snel actie te ondernemen.

Een verrassing was de brief niet, vorig jaar waren in deze wijk en ook in Waardhuizen, Westwijk en recentelijk bij de Kalfjeslaan veel klachten over (ernstige) overlast. Hermine Janssens, voorzitter van het wijkplatform in Middenhoven heeft het toen onvermoeibaar voor de bewoners opgenomen.

Zo zijn er door de gemeente een aantal maatregelen genomen in Middenhoven als hekjes zodat er niet meer met scooters gescheurd kun worden en extra toezicht op straat. Dit gaf de bewoners enige tijd soelaas. Maar zoals dat gaat, nu is het extra toezicht er niet meer en beginnen de problemen weer van voren af aan.

Verhuizen

Zaterdag ben ik bij de bewoners gaan praten en kon ik vanuit hun woonkamer met eigen ogen zien waar ze last van hadden. Het echtpaar dacht eraan om te verhuizen maar ze waren trots op hun mooie woning en ze wilden niet capituleren voor de soms dealende en overlast gevende jongeren die vaak uit andere buurten komen.

Samen met andere bewoners proberen ze nu een vuist te maken om een einde te maken aan de situatie vandaar de brief aan de politiek. Vooral op maandag en dinsdag als jongerencentrum het Galjoen dicht is loopt het bij hun voor de deur de spuigaten uit en op zaterdagavond. Voor de wijkagent en de politie hebben ze veel lof, ze doen hun best maar kunnen het ook niet aan (weinig capaciteit).

Vraag om cameratoezicht had een agent de bewoners geadviseerd. Ik vroeg of ze nog iets gemerkt hadden van de extra ambulante jongerenwerkers van Cardanus waar de gemeenteraad dit jaar 70.000 euro extra heeft voor uitgetrokken.

Ja, was het antwoord, ze stonden éénmaal om half twaalf ’s avonds voor de deur te bellen om te laten weten dat ze er waren. Daarna waren ze niet meer gesignaleerd.

2009-Herbert-Raat-Maurice-Mijndershagen-Otto-schilknegt-21.jpgNa overleg met mijn fractievoorzitter Hans Bulsing hebben we afgesproken dat we snel actie van het college van B&W willen. In Amstelveen willen we geen weggepeste bewoners. Bij de begrotingsbehandeling hebben we aangedrongen op een plan van aanpak en een uitvoeringsplan bij de voorjaarsnota om overlast in te dimmen.

Wij willen structureel meer toezicht in de wijken á la straat- en gezinscoaches zoals in Amsterdam. Deze coaches zijn ondersteunend aan de politie en flexibel inzetbaar. Daarbij worden de ouders van jongeren aangesproken en doorverwezen naar hulp als het mis gaat in een gezin.

Dat betekent niet dat we nu gaan wachten tot de voorjaarsnota, we willen snelle actie van B&W om extra toezicht voor deze bewoners te realiseren. Jongeren moeten jong kunnen zijn in Amstelveen maar er is een grens als andermans vrijheid om rustig te kunnen leven in het gedrang komt.

Dit bericht in de media en de vragen zie hieronder: RTV-Noord-Holland; AmstelveenBlog; AmstelveenWeb;FullSizeRender (1)

 FullSizeRender (2)

DE Telegraaf

 

Jeugdoverlast verjaagt bewoners Amstelveen

Angst om politie te alarmeren

door Gijsbert Termaat/Telegraaf/16 november 2007

AMSTELVEEN, vrijdag
Een aantal bewoners in de Amstelveense wijk Middenhoven wil verhuizen omdat hun woonplezier vergald wordt door hangjongeren. Een groep van zo’n twintig 12- tot 21-jarigen terroriseert de buurt dusdanig dat de mensen met name ’s avonds hun deur niet meer uit durven.

Ik ken mensen in de wijk die zo lijden onder overlast van de jeugd dat ze af en toe een paar dagen weggaan om even op adem te komen. Ze logeren dan bij familie of vrienden of gaan kamperen. We kunnen en mogen niet tolereren dat mensen hier worden weggepest”, aldus VVD-raadslid Herbert Raat.

Geïntimideerd
Volgens Hermine Janssens van het wijkplatform overwegen zeker vier gezinnen te verkassen. Zij hebben nog perspectief om elders een bestaan op te bouwen, maar ik ken ook veel oudere bewoners die al zo gexefntimideerd zijn dat ze niet eens de politie durven in te lichten als er iets gebeurt. Ook zij zouden niets liever dan de buurt verlaten, maar op 75-jaruige leeftijd is dat niet meer zo eenvoudig.”

De VVD vindt dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen en keihard moet ingrijpen. Stel hier in navolging van Amsterdam straat- en gezinscoaches aan om de raddraaiers aan te pakken. Deze coaches ondersteunen de politie en zijn flexibel inzetbaar. Daarbij worden de ouders van jongeren aangesproken en doorverwezen naar hulp als het misgaat in een gezin”, weet Raat.

Jongeren moeten jong kunnen zijn in Amstelveen maar er is een grens als andermans vrijheid om rustig te kunnen leven in het gedrang komt. We mogen niet zwichten voor deze terreur en niet toestaan dat mensen vluchten uit een buurt, waar ze altijd met veel plezier hebben gewoond”, aldus Raat.

Ik hoop dat er snel iets gebeurt en de ellende voorbijgaat. Tientallen jongeren die blowen, drinken, rondscheuren en je uitschelden maken ons leven hier tot een hel”, zegt een bewoner. En als je er iets van zegt ben je helemaal aan de beurt en worden ze ook nog agressief en bedreigen je. Ik hou me nu gedeisd, maar het is toch van de gekke dat ik mijn leven aanpas omdat er niet wordt opgetreden door de overheid.”

Hieronder de vragen aan het college van B&W:

Amstelveen, 12 november 2007

Betreft: vragen VVD over overlast in Middenhoven

Schriftelijke vragen van de VVD-fractie op basis van artikel 33 van het reglement van orde.

Bewoners in het winkelcentrum van Middenhoven ondervinden de laatste tijd weer ernstige overlast. Sommige bewoners denken er zelfs aan om te verhuizen. De overlast is niet nieuw de afgelopen jaren waren er met regelmaat klachten over het gedrag van jongeren. De gemeente heeft toen voor het gebied een plan van aanpak gemaakt en er is extra toezicht ingehuurd. Inmiddels is het extra toezicht weer afgeschaft en zijn de bewoners weer terug bij af. Vooral op de avonden als het jongerencentrum het Galjoen dicht is, maandag en dinsdagavond en de zaterdagvond, loopt het de spuigaten uit. De VVD vindt de situatie dat bewoners weggepest worden in Amstelveen onacceptabel en wil dat het college snel maatregelen neemt.

Over de situatie heeft de fractie van de VVD de volgende vragen aan het college van B&W:

1.Bent u ervan op de hoogte dat de overlast in Middenhoven toeneemt?

2.Zo nee, bijgevoegd vind u gegevens van Amstelveners die geconfronteerd worden met de overlast. De gegevens zijn vertrouwelijk omdat de bewoners angst hebben voor represailles van sommige jongeren als er bekend wordt wie er klaagt*.

3.Is het college bereid om op korte termijn het extra toezicht weer in te huren?

4.Zo nee, waarom niet?

5.In het plan van aanpak overlast Middenhoven is een persoonsgerichte aanpak opgenomen. Hoe staat met de uitvoering van het plan en vooral met de persoonsgerichte aanpak. Bijvoorbeeld hoeveel gesprekken zijn er al gevoerd met ouders van overlastgevende jongeren en hoeveel jongeren zijn doorverwezen naar het jeugdinterventieteam?

Herbert Raat,VVD-fractie Amstelveen

* bijlage vertrouwelijke brief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.