2007-Herbert-Raat-congrescentrum.jpgHet gemeentebestuur en de directeur van het Amstelveen College willen de school onderbrengen bij stichting Dunamare. Dunamare is het schoolbestuur van 22 openbare en bijzondere scholen voor ruim 12.000 leerlingen in Noord-Holland. Een goede zelfstandige openbare school in onze stad gaat zo in de uitverkoop.

Een slechte zaak voor het onderwijs in onze stad. Vandaar dat ik, namens de VVD, een voorstel van BBA-raadslid David de Jong om dit te voorkomen van harte heb gesteund deze week in de gemeenteraad.

Schaalvergroting:
Waarom willen het gemeentebestuur en directeur dit zult u vragen? Iedereen weet immers dat schaalvergroting en megafusies het onderwijs veel schade hebben gedaan. Het antwoord is dat dit een paar geleden is besloten door de gemeenteraad (met de beste bedoelingen) toen megafusies nog de trend waren.

Een tijd geleden is er een rapport gemaakt waarin staat dat de school als ‘eenpitter’ te kwetsbaar is. Tja, en dat is dan meteen de hoogste waarheid in Amstelveen.

Terwijl er in Amsterdam en in andere steden goede voorbeelden dat dit niet het geval is. Sterker nog, de meeste succesvolle scholen zijn de scholen die kleinschaligheid hoog in het vaandel hebben staan. Voorwaarde is de aanwezigheid van een enthousiaste directeur, goede leerkrachten, betrokken leerlingen en ouders.

Het bestuur zou het ambtelijk apparaat kunnen vragen om het breder te adviseren en niet een prestige kwestie maken van de fusie. Ook zal de huidige directeur zich eens achter de oren moeten krabben. Waarom veel energie verliezen in fusieperikelen?

Wees trots op je leerkrachten en de betrokken ouders en leerlingen. Ga samen met hen aan de slag om alle energie in het onderwijs te steken in plaats van fusies.

Sociaaldemocratie:
De gemeenteraad heeft nu besloten dat wethouder van onderwijs Dolf Veenboer (PvdA) niet alleen de voordelen van een fusie op een rij moet zetten maar ook van een zelfstandige school. Ik denk dat de wethouder hierover wel opgelucht is.

Want dit geeft hem de ruimte om de school zelfstandig te houden. Bovendien gaat hij dan niet de geschiedenis in als de Sociaaldemocraat die het Amstelveen College in de uitverkoop heeft gedaan.

Update 16-8-2009: Amstelveen College blijft zelfstandig.

2008-24-9 Amstelveen College zelfstandig Amstelveens Nieuwsblad (2)

FullSizeRender (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.