Onderstaand interview over het nieuwe jeugdbeleid staat deze week ( 29 juni 2011) in het Amstelveens Weekblad. De tekst is geschreven door journalist René de Leeuw.

Als raadslid zat wethouder Herbert Raat er in de afgelopen jaren al voortdurend bovenop: het aanpakken en voorkomen van jongerenoverlast. Als wethouder voert hij zijn ideeën hierover nu zelf uit.

Er zijn nu twintig medewerkers die zich in dienst, of in opdracht van de gemeente met de jongerenproblematiek bezighouden: zes handhavers (bikers/ fietspatrouille, kunnen ook bekeuren), vier straatcoaches (bemiddelaars, kunnen niet bekeuren), drie jongerenwerkers (stimuleren jongeren tot activiteiten), twee tot drie huisbezoekers en vier leerplichtambtenaren.

Bikerteam-herbert raat- maurice meijndershagen- otto Schildknegt

De bikers en straatcoaches zijn er in de uren die er toe doen,” zegt Raat. Van acht uur ’s avonds tot vier uur ’s nachts. Verder zijn de drie jongerenwerkers die wij nu zelf hebben aangesteld, zelf Amstelvener en sterk betrokken bij het onderwerp. Ze weten wat er speelt. Het zijn mensen met wat meer bagage. Kost wat meer, maar voor dit werk heb je mensen nodig met enige levenservaring.”

Cardanus:
Het drietal neemt een half jaar eerder dan eerst de bedoeling was het ambulante jongerenwerk van Cardanus over. Bij Cardanus zijn al veel goede mensen vertrokken,” zegt Raat. Dat Cardanus het jongerenwerk nu kwijt is, komt echt niet zomaar uit de lucht vallen. Het speelt al jaren. Kwaliteit is voor mij essentieel, met mensen die lol hebben in het werk, dat zij doen.

Andere zaken vertrouwen we Cardanus vooralsnog wel toe, bijvoorbeeld het tienerwerk, waar we 60.000 euro extra in steken, onder meer voor het organiseren van disco’s.” Voor het jongerenwerk vindt Raat de rol van vooral de sportverenigingen zeer belangrijk: Je zou kunnen zeggen, dat die verenigingen het meeste van het jongerenbeleid uitvoeren. Verder zie ik graag, dat jongeren zelf initiatief nemen door dingen te organiseren.

Denk aan het recente Rap en Rumoer feest in P60, dat georganiseerd werd door Amstelvener Tim Blok.” Raats idee is, dat je Amstelveen zo bruisend kunt maken als je wilt. Wie idee-en heeft kan terecht op de website www.amstelveen.nl/idee.

Herbert Raat is zes, zeven keer mee geweest met een huisbezoeker. Heel goed om te zien, hoe dat gaat,” zegt hij. Het gaat om jongeren die te ver zijn gegaan.

De ouders zijn meestal blij met het bezoek. Vooral bij veertien-, vijftienjarigen kun je door er vroeg bij te zijn, voorkomen, dat het verder uit de hand loopt. Overigens gaat het lang niet altijd om achterstandsgezinnen. Integendeel, problemen met jongeren doen zich in alle kringen voor.”
2011-Straatcoaches-groenela

Raat staat voor een praktische aanpak: GroenLinks wil met allerlei criteria komen om resultaten te meten. Ik heb liever, dat mijn mensen op straat zijn. Om te weten, of het beleid werkt, heb je geen uitgebreid papierwerk nodig, of een onderzoeksbureau. Amstelveen is een groot dorp. Als het niet goed gaat, dan weten burgers mij altijd te vinden. Ik heb overal ‘spionnen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.