Woensdag kregen burgemeester Jan van Zanen en ik een presentatie over de projecten Doorzon en Zoeklicht door de politie. De projecten hebben als doel illegale bewoning en criminele activiteiten in woningen op te sporen en aan te pakken.

Bij de buren in Amsterdam werken ze met succes al veel langer zo. Onder het motto: ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’, hebben de burgemeester en ik afgesproken dat wij deze aanpak in Amstelveen ook zo snel mogelijk gaan invoeren samen met collega Jan Willem Groot van wonen.

Naar schatting wordt in Amsterdam 10% van de sociale woningen illegaal doorverhuurd. In Amstelveen zou dat rond de 5% liggen. Dit betekent dat ongeveer 500 woningen in Amstelveen niet bewoond worden door mensen die er recht op hebben.

Als je dan ook nog weet dat elke sociale woning de gemeente tienduizenden euro’s heeft gekost, omdat er voor die woningen een lage grondprijs is berekend, dan loopt de schade in de miljoenen. Iedereen wil belasting betalen voor mensen die het moeilijk hebben maar niet voor mensen die misbruik maken van de regelingen. Daarom is het hoog tijd dat we in Amstelveen het voorbeeld van Amsterdam volgen.

In de jaren negentig toen ik nog in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt woonde had de bovenbuurman zijn woning aan een paar jongens doorverhuurd. Daar verdiende hij veel geld mee. Zelf woonde hij in Purmerend en eens in de week kwam hij zijn post van de sociale dienst ophalen.

De jongens waren vooral aan het feesten tot in de vroege ochtend en alle buren aan de trap hadden er enorm veel last van. Toch deed de corporatie niet veel want de huurpenningen kwamen wel binnen. Gelukkig zijn de tijden veranderd en zeker van woningcorporatie Eigen Haard mogen we een actieve medewerking verwachten om misstanden aan te pakken.

Zie Ook: AmstelveenWeb; AmstelveenBlog; Update 21-3-2013: Amstelveen spijkert wietwoning dicht;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.