DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte (L) en PvdA-leider Diederik Samsom op weg naar de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos op het Binnenhof, om verslag uit te brengen. De fracties van beide partijen hebben ingestemd conceptregeerakkoord. ANP ROBIN UTRECHT
DEN HAAG – VVD-leider Mark Rutte (L) en PvdA-leider Diederik Samsom op weg naar de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos op het Binnenhof, om verslag uit te brengen. De fracties van beide partijen hebben ingestemd conceptregeerakkoord. ANP ROBIN UTRECHT

‘Herbert, kan ik ook alleen lid van de VVD in Amstelveen worden en landelijk opzeggen’, zo vroeg een bevriende ondernemer me vanochtend in het Oude Dorp.

Hij blijft gelukkig gewoon lid. Toch is het niet zo’n rare vraag. Dat we allemaal moeten inleveren begrijpt iedereen. Toch is het onbegrijpelijk dat de VVD heeft ingestemd met dit radicale nivelleringsplan. Daarbij komt, dat niet helder is, wat de inkomenseffecten precies zijn.

Gedoogconstructies
Prima dat, Mark Rutte en Diederik Samsom elkaar wat gunnen bij de onderhandelingen, maar je kunt ook overdrijven. Het begon allemaal zo goed na de verkiezingen. Twee partijen, VVD en PvdA met leiders die echt willen samenwerken en elkaar wat gunnen. Geen moeilijk gedoe meer met gedoogconstructies of steun zoeken bij de SGP.

Verbazingwekkend dat, binnen een paar dagen, de glans van het nieuwe kabinet is verdwenen en de reputatie van Mark Rutte aan diggelen ligt. Het doet mij denken aan de woorden in het liedje That’s Life van Frank Sinatra: you riding high in april, shot down in may.

Gelukkig eindigt het positief met de woorden: But I know I’m gonna change that tune, When I’m right back on top in june. Laten we hopen dat dit ook voor Mark Rutte opgaat, hij verdient juist nu onze steun.

Boter bij de vis
Het is wel zaak dat de PvdA het de VVD gunt om de plannen aan te passen. Gebeurt dit niet dan kunnen ze er beter meteen mee stoppen. Gelukkig vindt Diederik Samsom dit ook gezien zijn uitspraak dat ‘onbedoelde effecten in het zorgplan worden aangepast’. Binnenkort weten we of hij ook ‘boter bij de vis’ gaat leveren.

2013-7-11 AmstelveenBlog.nl; Herbert Raat over de samenwerking tussen VVD en PvdA in Den Haag en de nivelleringsplannen.
2013-7-11 AmstelveenBlog.nl; Herbert Raat over de samenwerking tussen VVD en PvdA in Den Haag en de nivelleringsplannen.

Zie ook: AMSTELVEENBLOG; UPDATE: Spoedoverleg 8 november in Den Haag;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.