Zogenaamde ‘vechtsportgala’s’ gaan onder de wet Bibob vallen in Amstelveen. Zo kunnen we de organisatoren controleren op een mogelijke criminele achtergrond. Vorige week kondigde de kickbokswereld aan dat ze af willen van het wangedrag die de sport ontsieren. Een Bibob onderzoek bij elk evenement kan daar bij helpen.

Regelmatig staan de vechtevenementen in een kwaad daglicht. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat veel evenementen netwerkbijeenkomsten van criminelen zijn. Met de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob) kan bij een aanvraag de vergunning geweigerd worden.

Omdat ik verantwoordelijk ben voor vergunningen heb ik naar aanleiding van de schietpartijen in Veghel ambtelijk laten uitzoeken hoe het in Amstelveen geregeld is. Hieruit blijkt dat in Amstelveen geen Bibob-onderzoek wordt gedaan bij vechtsportevenementen. Dit moet snel veranderen.

Daarom heb ik opdracht gegeven om een voorstel uit te werken in overleg met onze burgemeester Jan van Zanen. De bedoeling is dat een Bibob-onderzoek standaard wordt bij de aanvraag van een vergunning voor een vechtsportevenement. Hiervoor moet de APV worden aangepast.

We zitten hier onder de rook van Amsterdam dus dan moet je niet al te naïef zijn over de risico’s. Te vaak grijpt de overheid pas in als het mis gegaan is nu proberen we dat eens anders te doen.

Op bestuurlijk niveau is het streven om gezamenlijk op te trekken in Noord-Holland maar dat mag de boel niet vertragen, wij zijn verantwoordelijk voor Amstelveen.

Achtergrond
De in 2003 ingevoerde wet Bibob is bedoeld om vermenging van onderwereld en bovenwereld tegen te gaan. Amstelveen kent nu jaarlijks een ‘vechtsportgala‘ en dat is tot nu toe altijd goed gegaan, maar dat is geen garantie voor de toekomst.

Zie over dit onderwerp ook: Het Amstelveens Nieuwsblad; AmstelveenBlog en Spits.

FullSizeRender (1)
FullSizeRender (3)

Een reactie op “‘Vechtsportgala’s’ in Amstelveen krijgen Bibob-onderzoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.