Donderdagochtend ontstaat er grote opwinding in Amstelveen. Voor de Sint-Annakerk staat een kraan die de klokken naar beneden takelt. Ook andere spullen worden afgevoerd. Onvoorstelbaar, omdat er nog een procedure loopt bij de rechtbank over de monumentenstatus.
2013-annakerk-klok22013-annakerk-eersteklok
Tot die uitspraak er is mag er niets zonder vergunning gebeuren. Ambtenaren die komen uitleggen dat dit niet kan krijgen de boodschap: ‘kom maar terug met een dwangbevel’. Voordat ook de glas in loodramen eruit gaan staan we er met een dwangbevel.

Kerk wordt toch gesloopt?
Mensen vragen me: ‘waar maken jullie je zo druk om, de kerk wordt toch gesloopt vanwege de verbreding van de A9’? Dit is een misverstand en een zeer voorbarige conclusie. De gemeente heeft met Rijkswaterstaat (RWS) de afspraak, dat de uitslag van de rechtszaak over de monumentenstatus wordt afgewacht.

Als de kerk tijdens de werkzaamheden een risico vormt voor de omgeving en dit risico is niet bouwkundig te beïnvloeden tegen redelijke kosten, zal door RWS met Amstelveen een discussie gestart worden over maatregelen en in het uiterste geval sloop. Zover is het dus nog lang niet.2013-annakerk-klok
Wat er wel aan de hand is dat, er tussen RWS en het Bisdom Haarlem een afspraak is om de kerk te verkopen. De afspraak gaat pas echt door als er de mededeling komt van het Bisdom aan RWS, dat de klokken en de gebrandschilderde ramen uit het gebouw verwijderd zijn.

En dit mag niet omdat deze elementen deel uit maken van het monument en voor de verwijdering is geen vergunning aangevraagd.

Het is ongekend dat het Bisdom Haarlem, de eigenaar van de kerk de rechtbank zo bruskeert. Daarom hebben we donderdagavond meteen een last onder dwangsom uitgereikt. Hierin staat dat, met onmiddellijke ingang alle werkzaamheden moeten worden gestopt op straffe van € 25.000.

Vrijdag heb ik gesproken met vertegenwoordigers van het kerkbestuur. We hebben de afspraak gemaakt, dat tot de uitspraak van de rechter geen ‘verdere werkzaamheden’ aan de kerk zullen plaatsvinden, en dat is winst.

Wij zijn in Amstelveen, net als op veel andere plekken in Nederland al teveel monumenten kwijtgeraakt. Zo werd er op 7 november 1963 in de Amstelveense gemeenteraad zelfs een voorstel besproken om het Oude Dorp maar helemaal af te breken en te vervangen door een kantoor en een nieuwbouwwijk. Het is er gelukkig net niet van gekomen, aldus Fred Bijsmans van de monumentencomissie in 2006.

UPDATE: Procedure ingetrokken via Amstelveenweb;
2009-Annakerk-sonweg

FullSizeRender (7)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.