2013-verf-burgemeester Jan Van Zanen-wethouder Herbert Raat
2013-verf-burgemeester Jan Van Zanen-wethouder Herbert Raat

Een bekende theorie om criminaliteit en verloedering tegen te gaan is de broken windows theory. Normen en regels hebben veel invloed op gedrag, mits je zorgt dat de normen en regels worden ondersteund door de omgevingskwaliteit. Dit betekent, meteen optreden tegen vernielingen, graffiti en afval.

Achterstandsbuurt
Zeker in minder economische tijden met leegstaande gebouwen is het van belang dat er aandacht is voor elke vorm van verloedering. Gebeurt dat niet, dan kan dit leiden tot minder sociale controle in een woongemeenschap. Dit heeft tot gevolg dat buurten achteruit gaan. Binnen de kortste keren kan een gerespecteerde buurt worden aangemerkt als een achterstandsbuurt. De eigendommen zullen hierdoor minder waard worden en investeringen lopen terug.

Daarom hebben we in Amstelveen 50.000 euro extra beschikbaar gesteld om graffiti snel te verwijderen. We zijn inmiddels begonnen met een grote schoonmaakronde. Een aannemer heeft alle gemeentelijke eigendommen, zoals speelplekken, viaducten, bankjes, prullenbakken, lantaarnpalen en verkeersborden schoongemaakt.

Door samen te werken met woningcorporatie Eigen Haard en vastgoedbedrijf Netjes Beheer wordt ook een deel van het particuliere appartementen- en woningbezit meegenomen.

Schade verhaald
Ook komt er een speciale subsidie voor woningeigenaren. Daarnaast komen er camera’s op plekken, zodra het wettelijk mogelijk is. Op personen die betrapt worden op het spuiten van graffiti wordt de schade altijd verhaald.

2013-verf-vzanen-wethouder herbert raat
2013-verf-vzanen-wethouder herbert raat

Niet Thuis
Toen we hiermee begonnen kreeg ik een brief van een Amstelvener aan het Veenendaalplein. ‘Gaan jullie nou ook dat KPN-gebouwtje aanpakken want die ziet er niet uit ten opzichte van de hele omgeving’, was zijn vraag. Hiermee had hij meteen het belangrijkste punt te pakken. Ondanks de inzet van de gemeente, lokale ondernemers, Amstelveners, corporatie Eigen Haard komt de aanpak niet helemaal van de grond. De grote bedrijven zoals KPN geven niet thuis want: ze hebben geen budget?!

Daarom zijn wij hun eigendom gaan schoonmaken. Toch hoop ik dat bedrijven als KPN weer een actieve rol gaan spelen in gemeenten en niet langs de kant blijven staan. Om het ook bij de ‘grote bazen’ van KPN onder de aandacht te brengen heb ik er een twitter uit gedaan: ‘@KPN heeft vanwege het salaris van Eelco Blok  (767.000) geen geld om hun eigendom schoon te maken. Daarom doen wij het.

De CDA-wethouder Gert Boeve uit Amersfoort zei hierover: ‘Goed punt, een schone openbare ruimte is een taak voor ons allen, dus ook voor KPN’, en zo is het. Tot slot hoop ik dat op het hoofdkantoor van KPN het signaal opgepakt wordt en zij net als lokale ondernemers weer mee gaan doen in Amstelveen en Nederland. Zie ook: AmstelveenBlog;

Update 30-1-2013: KPN komt praten
UPDATE 14-6-2013 Samen met KPN en de leerlingen van Panta Rhei gaan we aan de slag.
Zie ook: AmstelveenBlog; AmstelveenDichtbij; En artikelen hieronder:
2013-17-6; Amstelveen Dichtbij; Herbert Raat over actie Panta Rhei, graffiti kunst in Amstelveen
2013-17-6; Amstelveen Dichtbij; Herbert Raat over actie Panta Rhei, graffiti kunst in Amstelveen

Update: 5-6-2014:  Panta Rhei leerlingen aan het werk

2014-5 juni Dichtbij graffiti aanpak
2014-5 juni; Amstelveen Dichtbij; Herbert Raat; Joris Koster en Bert de Weerd over actie Panta Rhei, graffiti kunst in Amstelveen
2013-herbert raat kpn bert de weerd panta Rhei
2013-Herbert Raat Bert de Weerd en leerlingen van Panta Rhei Amstelveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.