Vrijdagochtend 7 februari liep ik mee met onze afdeling Werk en Inkomen. Hier kom je terecht als je een uitkering nodig hebt.  Ik wilde graag met mijn eigen ogen zien hoe het in de praktijk gaat. Het huisbezoek wat we vervolgens aan een Amstelvener brachten om te controleren of zijn informatie klopt, eindigde bizar.huisbezoek_1

Huisbezoek
Op de afdeling word ik hartelijk ontvangen door Ellen. Zij is een ervaren vlotte, jonge vrouw met veel ervaring en vertelt in vogelvlucht het verhaal van meneer A. Hij is midden 50, gedoe met relaties en al 10 jaar komt hij af en aan voor een uitkering. Meneer A. zit in de spreekkamer en Ronald, collega van Ellen vraagt of hij bezwaar heeft dat ik bij het gesprek kom zitten. Integendeel, hij vindt het prima. Aan het eind van het gesprek vraagt Ronald of hij er bezwaar tegen heeft dat wij meteen op huisbezoek komen.

Meneer A, vindt het best maar heeft een aanvulling op zijn eerdere verklaring. Hij woont momenteel niet alleen in de woning. Zijn beste vriend uit Amsterdam, meneer B. is er ook om hem te helpen met computerproblemen en blijft een paar dagen. Meneer B. is bekend, hij heeft een uitkering via DWI in Amsterdam.

Jonge vrouwen
Twintig minuten later staan Ronald en ik in voor de deur van meneer A. Op de leren bank zit vriend B te roken, hij is midden vijftig. Ronald gaat meteen aan de slag om alles te controleren. Als we bijna klaar zijn gaat de deur open. Een man, met in zijn kielzog twee zwaar opgemaakte jonge vrouwen komen de woning binnen.

Als de man mij ziet staan schrikt hij zichtbaar. Vriend B. springt van de bank en begint te smoezen met de man. Quasi nonchalant zegt de man tegen meneer A. ‘hallo oompie’, en ze slaan elkaar ongemakkelijk op de schouder. De vrouwen staren vooral naar de grond.

Op weg naar de auto vraag ik Ronald, ‘denk jij wat ik denk’. ‘Hier kwam waarschijnlijk een man twee vrouwen afleveren’ zegt hij. Bizar. We besluiten om een melding te doen bij de politie want het kan ook een ‘loverboy-situatie’ zijn.

Vangnet
Natuurlijk is dit een uitzonderlijke gebeurtenis, maar voor mij bevestigt het standpunt dat huisbezoeken echt nodig zijn. Zo kun je zien wat er echt aan de hand is en de bijstandsfraude die overal speelt in Nederland aan pakken. Want het vangnet van de bijstand is er alleen voor die mensen die het echt nodig hebben.

De namen van de medewerkers zijn op privacy redenen veranderd. Bovendien heb ik gewacht met publiceren vanwege nader onderzoek naar de situatie. Meneer ontkent vooralsnog alles.

Zie ook: AmstelveenBlog; RTV Noord Holland;

2014-24-2: AmstelveenBlog.nl Herbert Raat huisbezoek bijstand
2014-24-2: AmstelveenBlog.nl Herbert Raat huisbezoek bijstand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.