Bewoners van de terrasappartementen aan Luttickduin in Westwijk hebben gevraagd om een collectieve woonvoorziening. Sommige bewoners maken gebruik van een rollator en hebben een deuropener nodig. 

Nodig
Volgens de regels in de verordening van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan alleen een individuele aanvraag gedaan worden. Omdat praktische oplossingen centraal moeten staan gaan we toch, bij wijze van proef, hieraan meewerken.

We werken samen met de actieve Vereniging van eigenaren (VvE). De verwachting is, gezien de leeftijd van veel bewoners, dat op den duur op alle etages deuropeners nodig zullen zijn.

Eigen bijdrage
Meerdere mensen maken gebruik maken van de deuropeners. Daarom vind de VvE  het niet eerlijk dat de eerste bewoner die opener toegekend krijgt via de Wmo, daarvoor een eigen bijdrage moet betalen en anderen niet. Dat vind ik ook en daarom regelen we het nu anders.

Er zijn nu nog 20 elektrische deuropeners nodig om het gehele complex goed toegankelijk te maken. De VvE heeft reeds zelf 3 offertes opgevraagd en de bedragen variëren rond de € 40.000,- . Wij dragen als gemeente 25% bij, ruim € 10.000,- Vanochtend heb ik de beschikking overhandigd aan de heer Wim Blaas van de VvE.

Besparing
Waarschijnlijk is het goedkoper om per flatgebouw aanpassingen te verrichten voor het hele gebouw, dan per aanvrager individueel te beoordelen en te plaatsen. Ter vergelijking: een individuele deurdranger kost de gemeente op dit moment € 2200 per stuk. Op de lange termijn zal dit dus een besparing opleveren.

Toch is dit niet waarom we het doen.  We werken hieraan mee omdat de grootste wens van Amstelveners is om oud te kunnen worden in je eigen huis. Ik hoop dat de actie van de VvE Luttickduin een inspiratie voor andere VvE’s..

Goed wonen
De 110 bewoners van de 70 woningen krijgen zo een woning die levensloopbestendig is, dichtbij winkelcentrum Westwijk. Ook is er de lift met schuifdeuren aanwezig en is de garage bereikbaar via een lift.  Kortom, alles geregeld om goed en lang te blijven wonen.

wethouder Herbert Raat en de VvE van Luttickduin
wethouder Herbert Raat, vz Wim Blaas en de VVE van Luttickduin

In de motie right to challenge heeft de gemeenteraad het college opgeroepen om met voorstellen te komen om initiatieven van inwoners mogelijk te maken. Deze collectieve aanvraag is hier een mooi voorbeeld van.

Zie voor artikelen over dit onderwerp hieronder:

2015-30-12 AmstelveenDichtbij: Herbert Raat over Luttickduin
2015-30-12 AmstelveenDichtbij: Herbert Raat over deuropeners voor Luttickduin
2015-29-12 AmstelveenZ; Herbert Raat over deuropeners voor Luttckduin
2015-29-12 AmstelveenZ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.