Dit weekend kreeg ik veel klachten over het driedaagse muziekfestival Dekmantel in het Amsterdamse Bos. Van vrijdagmiddag tot zondagavond waren de dreunende bassen op veel plekken in Amstelveen te horen. 

Veel mensen vroegen me waarom de gemeente niet handhaaft tegen Dekmantel. De reden is dat de toegestane geluidsnormen niet zijn overschreden door de organisatie. Desondanks zijn veel Amstelveners uit hun tuin gebonkt. Dit komt vooral door de soort muziek en de windrichting.

Het is goed dat er ruimte is voor festivals, veel mensen genieten ervan en enige overlast is onvermijdelijk. Toch denk ik dat dit type festival een weekend lang teveel van het goede is. De balans raakt zo zoek tussen het belang van festivalbezoekers en veel van onze inwoners.

Kan er dan niets meer? Absoluut niet. Het gaat mij om meerdaagse techno-festivals. Een avondje overlast is daar aan toe, maar niet een heel weekend. Daar passen naar mijn smaak andersoortige festivals, zoals de Parade. Hoogste tijd voor een discussie met de collega’s en de gemeenteraad.

Zie hieronder artikelen over dit onderwerp en hier vragen van de VVD, PvdA en BBA:

 

6 reacties op ‘De tuin uit gebonkt

 1. Ik woon in de wijk Groenelaan. Werd zaterdag helemaal gek van dof basgedreun. Dacht dat door iemandin de buurt kwam die soms overlast geeft. Ben naar het betreffende huis gegaan maar daar was het rustig. Begrijp nu dat de overlast uit het Amsterdamse Bos afkomstig was. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat heel Amstelveen mee moet feesten? Beleid aanpassen. Ook beter voor de oren van de jeugd,

  Wil de Groot

 2. Van alle weekenden die een jaar telt, moeten een paar toch kunnen. Waarom moet onze jeugd dan maar weer uitwijken naar andere gemeente. en daarbij wordt het anders wel een hele dode gemeente hoor. Er gaat tenslotte al 1 festival weg. Zou het nou nog op het stadshart gebeuren dan kan ik me de weerstand voorstellen, maar het bos is daar uitermate geschikt voor. En zoveel is er nu ook weer niet te beleven voor jongeren in Amstelveen.

  Ook Amstelveen heeft recht op een mooi festival in het Amsterdamse bos.

 3. Dat de balans zoek raakt tussen het belang van festivalbezoekers en veel van onze inwoners lijkt een wel wat erg snel getrokken conclusie. Slechts een paar weekends per jaar is er sprake van geluidsoverlast veroorzaakt door muziekfestivals. Er blijven heel veel weekends over zonder deze vorm van geluidsoverlast. Over een grotere vorm van geluidsoverlast, het vliegverkeer, die de balans werkelijk verstoort, wordt met geen woord gerept. Dat past waarschijnlijk niet bij de attitude van een wethouder met Financiën & EZ in zijn portefeuille. In de ruim 64 jaar die ik in Amstelveen (Randwijk en Elsrijk), woon, heeft het vliegtuiglawaai ongekende proporties aangenomen. Ondanks overleg aan Tafel van Alders blijft de overlast jaarlijks toenemen. Als er over het zoekraken van balans wordt gesproken, dan is dit wel de grootste verstoring van balans. Ga hier eens over in discussie met de collega’s en de gemeenteraad in plaats van over die paar weekendfestivals.

 4. Het Dekmantel festival heeft zeer veel overlast veroorzaakt, hetgeen in een groot deel van Amstelveen te horen was. Drie dagen lang herrie uit een bos dat voor recreatie is bedoeld. In een katern van NRC is op te maken dat verreweg het grootste deel van de aanwezig van buiten Amstelveen komt, 55% zelfs van buiten Nederland.
  Eind augustus staat er weer een festival gepland. Dit betekent vijf festivaldagen van 12 tot 11 binnen een maand. Dit is niet zoals het hoort.

 5. Een festival is ook een vorm van recreatie en past dus prima in het Amsterdamse bos. Het speciaal aangelegde terrein voor deze vorm van recreatie ligt op de meest afgelegen locatie van het bos, nabij Schiphol-Oost. Zelf heb ik in het bewuste weekend door het bos gefietst en inderdaad, er is geluid rondom het festival. Echter was daar al vanaf de geitenboerdij tot aan de bosbaan niets van te horen in het bos zelf. Voor andere recreanten in het bos is de overlast dus minimaal (geluidsabsorptie door bomen) en er blijft, ook tijdens festivaldagen, dus genoeg ruimte voor verdere recreatie. Ieder argument dat het hele bos op deze dagen in beslag wordt genomen, is pertinent onjuist.

  Wél waren met name ’s avonds zware dreunen te horen in de wijken van Amstelveen en dat is met name het punt in deze. Dekmantel is een harder genre, maar ook is het festivalterrein anders opgebouwd dan bijvoorbeeld Day at the Park of Electronic Family. Het podium van Dekmantel was meer open en de geluidsboksen stonden minder van Amstelveen weggedraaid. Hier kan ook naar worden gekeken.

  Dat veel bezoekers misschien van buiten Amstelveen komen, 55% zelfs van buiten Nederland, is overigens alleen maar goed voor de economie voor Amstelveen en omstreken (denk aan hotels, eten, drinken).

  Duizenden mensen, en zeker niet alleen, of juist niet eens, jongeren, beleven op deze festivals hun dag van het jaar. Dat er meerdere festivals plaatsvinden en voor de overlast wellicht het zelfde “gedreun” opleveren, doet niet af aan het feit dat al deze festivals stuk voor stuk een compleet ander genre hebben en dus door een ander publiek worden bezocht. Bij het aanstaande Jazz in het dorp, zul je op afstand ook alleen de bass-instrumenten horen. Daardoor zijn meerdere festivals noodzakelijk om aan ieders behoefte te voldoen.

  De suggestie van Herbert voor een meerdaags festival zoals de parade is goed, maar trekt een ander publiek. Waarschijnlijk meer van degene die nu hun beklag hebben gedaan over deze festivals. En dan, ja dan, raakt de balans tussen bezoekers en inwoners inderdaad verstoord.

 6. Maar waarom moet het zo hard?? Er worden tegenwoordig oordoppen aangeraden als je naar een muziekfestival gaat. Als je dat niet doet krijg je zéker last van oorsuizen, wellicht “tinnitus”, en dat gaat nooit over. Dus: voor bezoekers is het geluid veel te hard, voor Amstelveners is het iedere zomer een bron van irriratie.
  Dan is de oplossing toch simpel: Volumeknop omlaag!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.