Update 5-4-2017; lokale invulling is een feit en Update 6-2-2019 recht eerste aankoop Annakerk door gemeente, zie onderaan de tekst
De Annakerk krijgt weer een invulling waar Amstelveen wat aan heeft. Aan Rijkswaterstaat, de huidige eigenaar, heb ik gevraagd het te verhuren aan een lokale instelling. Zo hebben onze inwoners er ook wat aan.

Nu is het zover en gaat Rijkswaterstaat op zoek naar een Amstelveense invulling. Ik hoop op een combinatie van functies zoals cultuur, media en ondernemers. Voor de gemeente is de kerk een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en ook een gemeentelijk monument. RTVA maakte er onderstaand nieuwsitem van.

De afgelopen jaren werd het gebouw door Rijkswaterstaat verhuurd aan een kerkgenootschap uit Amsterdam. Dit huurcontract loopt in maart 2017 af. De kerk is in 2013 door het kerkbestuur verkocht aan Rijkswaterstaat. Er kwamen steeds minder mensen naar de kerk omdat er minder gelovigen zijn.

Klok
Toen het kerkbestuur tijdens de verkoop allerlei zaken zoals de klokken en glas in lood ramen begon te verwijderen leidde dat tot een stevig conflict tussen de gemeente en het kerkbestuur. Gelukkig gaat Rijkswaterstaat een klok terug plaatsen. Absoluut klasse, dank Kees Abrahamse.

2016-kerkklok-annakerk Amstelveen-herbert-raat-kees-abrahamse
2016-kerkklok-Annakerk Amstelveen-Herbert-Raat-Kees-Abrahamse

In de kerk heb ik nog het contract ondertekend voor de verdiepte A9 en de overkapping bij het Oude Dorp met minister Melanie Schultz. Als de A9 in 2024 klaar is hoop ik dat de kerk, samen met het Oude Dorp, voor een nieuwe impuls in het gebied kan zorgen.

Geen verkoop grond
Om de nieuwe invulling een goede kans te geven houden we het gebied in eigen handen. Tussen de kerk en het schoolplein van de Piet Heinschool ligt nog een strook grond.Verschillende partijen hebben interesse voor bebouwing van deze strook. Dit geldt overigens ook voor de locatie van de ateliers aan de Amsterdamseweg. In 2015 heb ik al gezegd dat wij die grond niet verkopen, zo houden we alle opties open.

UPDATE 2017-5-4: Lokale invulling is een feit de deelnemende partijen zijn Heemlocaties en de Amstelveense bierbrouwerij: Naeckte Brouwers:

Update 6-2-2019 recht eerste aankoop Annakerk door gemeente, lees HIER.

Zie hieronder artikelen over dit onderwerp. Daaronder een items van RTVAmstelveen van 14 november 2016 over het terugplaatsen van een klok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.