Ook in 2017 besteden we in Amstelveen extra aandacht aan onze historie. Doe met ons mee! Te veel historie is al gesloopt of in de prullenbak belandt. Binnenkort komen duizenden foto’s die nu nog in de kelder liggen, beschikbaar op internet via een beeldbank. We doen dat samen met partners als Vereniging Historisch Amstelveen en Stichting Amstelveenweb.com

We hebben al veel positieve reacties gekregen van onze inwoners. Zowel per mail, als documenten die persoonlijk op het raadhuis zijn afgegeven. De afgelopen maand zijn we gestart (lees HIER) met de rubriek Amstelveen zoveel jaar later’, in het Amstelveens Nieuwsblad. Mocht u dit gemist hebben, hieronder nogmaals de beelden en tekst. Veel kijk- en leesplezier!

Deze foto is genomen aan de Amstelzijde in augustus 1964. Links de voertuigenweegbrug waarop landbouwwerktuigen met lading werden gewogen en bijbehorend dienstgebouwtje annex urinoir. Daarachter het winkelwoonhuis uit de 19e eeuw, waar in 1964 de Ouderkerker Melkinrichting zat van J. Blom. Rechts restaurant de Oude Prins, waar momenteel restaurant Loetje aan de Amstel in zit. De Amstelzijde met aangrenzende bebouwing is door het Rijk aangewezen als beschermd dorpsgezicht.
Deze foto is genomen aan de Amstelzijde in augustus 1964. Links de voertuigenweegbrug waarop landbouwwerktuigen met lading werden gewogen en bijbehorend dienstgebouwtje annex urinoir. Daarachter het winkelwoonhuis uit de 19e eeuw, waar in 1964 de Ouderkerker Melkinrichting zat van J. Blom. Rechts restaurant de Oude Prins, waar momenteel restaurant Loetje aan de Amstel in zit. De Amstelzijde met aangrenzende bebouwing is door het Rijk aangewezen als beschermd dorpsgezicht.
Deze foto uit 1968 is genomen vanaf de Ouderkerkerlaan, in westelijke richting. Het vierde pand van links is de voormalige christelijke school voor Uitgebreid Lager Onderwijs (ULO) met naastgelegen turnhal, gebouwd in 1926 naar ontwerp van architect Ingwersen. De turnhal is gemeentelijk monument, hier worden tegenwoordig cursussen in gegeven.
Deze foto uit 1968 is genomen vanaf de Ouderkerkerlaan, in westelijke richting. Het vierde pand van links is de voormalige christelijke school voor Uitgebreid Lager Onderwijs (ULO) met naastgelegen turnhal, gebouwd in 1926 naar ontwerp van architect Ingwersen. De turnhal is gemeentelijk monument, hier worden tegenwoordig cursussen in gegeven.
Het Dorpsplein anno 1960, met rechts slijterij De Roemer (tegenwoordig Argentijns restaurant Buenos Aires) en links de Dorpskerk. Op de hoek van de Dorpsstraat verrijst in 1992 het Van der Togtmuseum.
Het Dorpsplein anno 1960, met rechts slijterij De Roemer (tegenwoordig Argentijns restaurant Buenos Aires) en links de Dorpskerk. Op de hoek van de Dorpsstraat verrijst in 1992 het Van der Togtmuseum.
Deze foto is gemaakt op de hoek van het Smedemanplein, met uitzicht op de Dorpskerk. Hoewel de huizen op elkaar lijken, is de huidige woning gebouwd in 1976. Ook de Dorpskerk is kort na de foto uit 1924 veranderd: in 1925 is de kerk uitgebreid met zijbeuken (links zichtbaar op de foto van nu). In 1927 werd de toren beschadigd door blikseminslag en in 1928 vervangen door de huidige toren.
Deze foto is gemaakt op de hoek van het Smedemanplein, met uitzicht op de Dorpskerk. Hoewel de huizen op elkaar lijken, is de huidige woning gebouwd in 1976. Ook de Dorpskerk is kort na de foto uit 1924 veranderd: in 1925 is de kerk uitgebreid met zijbeuken (links zichtbaar op de foto van nu). In 1927 werd de toren beschadigd door blikseminslag en in 1928 vervangen door de huidige toren.
Deze foto is genomen in de Catharina van Clevelaan, met de rug naar de Amsterdamseweg. De woningen zijn gebouwd tussen 1926 en 1930. Opvallend is de toename van auto’s in het straatbeeld en de groei van de zilverberken. Deze architectuur is nog altijd geliefd: behalve de toevoeging van wat dakvensters, is er aan de architectuur niets gewijzigd.
Deze foto is genomen in de Catharina van Clevelaan, met de rug naar de Amsterdamseweg.
De woningen zijn gebouwd tussen 1926 en 1930. Opvallend is de toename van auto’s in het straatbeeld en de groei van de zilverberken. Deze architectuur is nog altijd geliefd: behalve de toevoeging van wat dakvensters, is er aan de architectuur niets gewijzigd.

Heeft u ook historische foto’s die in onze beeldbank mogen worden opgenomen? Mail dan naar zoveeljaarlater@amstelveen.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.