Update 17 maart 2017 ondertekening minister onderaan de pagina.
Vorige week hebben we samen met Rijkswaterstaat en bureau Wurck raadsleden bijgepraat over de voortgang van het A9-project. Hier is gesproken over de stand van zaken rondom het definitief Tracébesluit, het Esthetisch Programma van Eisen (EPvE) en het inrichtingsplan van de overkapping bij het Oude Dorp. Ook zijn er een aantal nieuwe visualisaties getoond. Hieronder een update.

Op voorschrift van waterschap Rijnland is het noodzakelijk om onderwaterbeton toe te passen in het Oude Dorp. Daarmee is de eis vervallen dat de snelweg hier niet kan worden verlaagd vanwege de noodzaak om de waterafsluitende kleilaag niet aan te tasten. Dit betekent dat we de overkapping beter kunnen laten aansluiten.

Waarschijnlijk ondertekent de minister het definitieve Tracébesluit rond 1 maart 2017. Om Amstelveners en geïnteresseerden te informeren organiseert Rijkswaterstaat eind maart en begin april 2017, net als in 2016, een aantal informatiebijeenkomsten.

Esthetisch Programma van Eisen
Bureau Wurck legt momenteel de laatste hand aan het Esthetisch programma van eisen (EPvE). De aannemer die het project gaat uitvoeren moet zich daaraan gehouden. Voorbeelden hiervan zijn de vormgeving van de geluidschermen, de fietsbrug, en de overkappingen. Essentie voor de vormgeving van de wanden van de verdiepte ligging en de geluidschermen is het toepassen van groenblijvende beplanting.

Een samenhangende groene vormgeving wanden en geluidschermen in verdiepte ligging
Een samenhangende groene vormgeving wanden en geluidschermen in verdiepte ligging
Impressies groene geluidschermen
Impressies groene geluidschermen

Inrichtingsplan overkapping Oude Dorp

Het nieuw in te richten gebied is twee maal zo groot als het Stadsplein. Het wordt een parkachtige omgeving met diverse wandelroutes en fietspaden. De Annakerk en de naastgelegen vrijkomende gebouwen kunnen een nieuwe functie krijgen.

vogelvlucht-gebiedsvisie-overkapping-a9-oude-dorp-Amstelveen vanuit-noordelijke-richting
vogelvlucht-gebiedsvisie-overkapping-a9-oude-dorp-Amstelveen vanuit-noordelijke-richting

Op de overkapping is geen bebouwing mogelijk, maar op de hoek van de Dorpsstraat en de Middeldorpstraat kan wel een gebouw worden teruggebouwd.

Daarnaast is er ook gesproken over de brief van de BelangenVereniging MeanderBewoners (BVMB). Rijkswaterstaat geeft aan dat een extra overkapping nu niet mogelijk is, maar in de dialoogfase met de aannemer zijn er nog wel mogelijkheden voor aanpassingen.

Uitgebreide informatie is terug te vinden in de bijgevoegde Raadsbrief van 12 december 2016.

UPDATE: 2017-7 maart: minister heeft besluit ondertekend en een overzicht- impressie.

2017 7 maart Melanie Schultz_Herbert_Raat_A9_Amstelveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.