Update 3-12-2019; Amstelveners beslissen over plek Der Bogen,  Update 14-1-2020; Der Bogen weg van Stadsplein, Update 17-8-2020; Der Bogen verplaatst, Snoeck banken geplaatst; zie onderaan de tekst
In de zomer van 2015 werd het kunstwerk Der Bogen van Armando onthuld als ‘toegangspoort van het Stadshart’ (lees HIER) door toenmalig burgemeester Mirjam van ’t Veld. Der Bogen is het grootste kunstwerk dat de vorig jaar overleden kunstenaar ooit heeft gemaakt voor de publieke ruimte. De opdracht in het contract (lees HIER) was dan ook om een indrukwekkend kunstwerk te maken dat het Stadsplein aanzien zou geven. Toch is het het de vraag of het kunstwerk veel toevoegt op deze plek en bijdraagt aan het draagvlak voor kunst en cultuur.

Kunst is erg belangrijk voor een samenleving, inspireert en zet aan tot denken. Het zet mensen ertoe aan om hun mening over de stad te ventileren. Daarnaast is het belangrijk dat het soms ‘gratis’ is, waardoor ook Amstelveners die normaal gesproken niet zo snel een museum of galerie bezoeken in aanraking komen met kunst, met name jongeren en kinderen.

Verschillende meningen
We streven ernaar dat de kunst in onze openbare ruimte het overgrote deel van de inwoners raakt of prikkelt. Nergens verschillen de meningen zoveel over als over kunst. Neem de Paardenbenen van kunstenaar Jos Kruit aan de Keizer Karelweg of de werken van Klaas Gubbels die momenteel op de Ouderkerkerlaan staan.

Betere plek
Amstelveen heeft een grote collectie kunst in de buitenruimte. Daar is steeds meer aandacht voor. Op dit moment zijn we bezig om de kunstwerken beter in kaart te brengen. Zo hebben we Amstelveenweb.com de opdracht gegeven om alle kunstwerken in de stad te fotograferen. Ook bekijken we wat we nog in opslag hebben.

Wat nog past binnen de gemeente willen we graag terugbrengen. Zoals de kleurrijke keramiek banken en ‘bokkensprongpaaltjes’ van Jan Snoeck die in het Stadshart stonden. Daarnaast werken wij aan een nieuw cultuurbeleid met de gemeenteraad, kunstenaars en instellingen. Hierbinnen is veel aandacht voor beeldende kunst. We gaan een adviescommissie inrichten die onder meer gaat onderzoeken of de kunstwerken in de buitenruimte op de juiste plek staan of wellicht een betere plek verdienen.

De drol
Kunst moet je vaak leren waarderen. Als het in Amstelveen gaat over kunst in de openbare ruimte dan gaat het al snel over Der Bogen. Bij alle lagen van de bevolking beter bekend als de drol (lees HIER). Over het in brons gegoten kunstwerk van 10 meter lang en 5 meter hoog is in de afgelopen jaren al veel gezegd.

Volgens velen doet het door de ligging tegen de fontein geen recht aan de omschrijving die het bij de onthulling kreeg: de ‘toegangspoort van het Stadshart’. Twee jaar na de onthulling verkozen de luisteraars van Radio 538 het kunstwerk zelfs tot lelijkste kunstwerk van Nederland. Deze prijs werd door de gemeente sportief in ontvangst genomen, maar het zet ook aan tot denken. 

Irriteert
Draagt het werk op deze plek op een positieve manier bij aan de nalatenschap van Armando of verdient de kunstenaar die in binnen- en buitenland bekendheid geniet beter? Want wat je ook van het kunstwerk vindt, op deze plek voegt het niet veel toe. De boog is te klein en het plein is te groot. In plaats van dat het inspireert, irriteert het. Daarom is het tijd, nu in 2019, het jaar waarin Armando 90 jaar zou worden om de knuppel in het Amstelveense ‘kunsthok’ te gooien.

Beter tot zijn recht
Laten we het kunstwerk staan in het Stadshart of is het tijd om een andere plek te zoeken waar Der Bogen meer thuishoort? Op deze manier doet het geen recht aan de kunstenaar, geen recht aan het draagvlak voor kunst en cultuur en geen recht aan Amstelveen.

Zodra de onafhankelijke adviescommissie beeldende kunst geïnstalleerd is, wil ik hen om advies vragen over Der Bogen. Ook zal er gekeken moeten worden wat er juridisch is afgesproken over Der Bogen. Naar mijn mening verdient Armando en zijn kunstwerk geen stenige omgeving in een stedelijk gebied, maar een mooie groene locatie waar het beter tot zijn recht komt.

Update 3-12-2019; Amstelveners beslissen over plek Der Bogen (lees HIER)

Update 14-1-2020; Der Bogen weg van Stadsplein (lees HIER)

Update 17-8-2020; Der Bogen verplaatst, Snoeck banken geplaatst (lees HIER) en (HIER).

Voor artikelen, foto’s, een AT5 item en een uitzending van BV Amstelveen over dit onderwerp, zie hieronder:

Een reactie op “Der Bogen: tijd voor een andere plek?

  1. Op de nieuwe rotonde van het Keizer Karelplein. De boog als symbolische poort tussen Noord en Zuid Amstelveen. Daarbij heeft het KK-plein een relatie met de oorlog, net zoals het werk van Armando. Op de hoek van het plein stond een afweergeschut van de Duitsers. Dat stond op bielzen op de slappe ondergrond. Die bielzen werden vaak s’nachts gestolen tbv brandhout. Het geschut heeft voor zover bekend 1 keer op een vliegtuig geschoten maar het dak van een van de huizen aan het KK-plein geraakt. Voor het plein is eigenlijk een ander kunstwerk bedacht maar er zijn meer locaties te bedenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.