Vrijdag kwam het goede nieuws vanuit de rechtbank: De huiseigenaar die niet heeft voldaan aan de zelfbewoningsplicht van een nieuwbouwwoning in Westhove moet ons een boete van 50.000 euro betalen (lees HIER de uitspraak).

Wij hebben de woonplicht in het leven geroepen om te voorkomen dat nieuwbouwwoningen als verhuurobject worden opgekocht. Met dit anti-speculatiebeding willen we ervoor zorgen dat Amstelveners die écht een woning nodig hebben meer kans maken. De uitspraak van de rechtbank sterkt ons in onze aanpak. De rechter heeft de verplichting tot zelfbewoning als legitiem beoordeeld en de schending van de verplichting door de eigenaar vastgesteld.

Zelfbewoningsplicht
Wij kunnen een zelfbewoningsplicht hanteren bij de ontwikkeling van een woongebied. De ontwikkelaar verplicht zich om deze regel vervolgens aan de koper op te leggen. In dit geval heeft woningcorporatie Eigen Haard dit in het koopcontract van appartementen aan de Westhove opgenomen. Dit houdt in dat de huizenkoper verplicht is om minimaal achttien maanden na oplevering zelf in de woning te verblijven. Houdt de eigenaar zich hier niet aan, dan kan een boete van 50.000 euro worden opgelegd.

Hoge boete
Al bijna 2 jaar ben ik bezig met deze zaak. In december vorig jaar zijn wij naar de rechter gestapt, omdat de eigenaar weigerde om de boete te betalen. De advocaat van de huiseigenaar heeft nog geprobeerd om een schikking te treffen, maar daar zijn wij niet op ingegaan. Wij willen een duidelijk signaal afgeven aan eventuele speculanten. Daar hoort een bedrag bij die een afschrikkende werking heeft. Ook hier heeft de rechter ons in gesteund.

Kogel door de kerk
Deze uitspraak stelt ons in de gelegenheid om nog meer koopwoningen te realiseren die niet in handen kunnen vallen van speculanten. Veel (jonge) Amstelveners willen graag kopen in plaats van levenslang huurpenningen betalen aan een woningcorporatie of vastgoedbedrijf. Een eigen huis is per slot van rekening het beste pensioen.

Wij bouwen niet voor speculanten. Deze uitspraak is ook een steun in de rug voor het woonbeleid van mijn collega’s Floor Gordon en Rob Ellermeijer. Hiermee kunnen zij eisen stellen aan ontwikkelaars.

Binding
Speculanten verhuren opgekochte nieuwbouwwoningen voor hoge bedragen. Dit zorgt voor een constante aanloop van nieuwe huurders die geen binding hebben met de wijk. Ook dat willen wij voorkomen. Woningen zijn bedoeld om in te wonen. Daarom zullen wij altijd handhaven op de zelfbewoningsplicht. Als wij merken dat eigenaren zich niet aan onze regels houden, dan treden wij direct op.

VVE’s
De Vereniging van Eigenaren (VVE) van Westhove heeft ons gesteund in deze zaak. We hopen dat meer VVE’s alert zijn op dit soort ontwikkelingen.

Zie hieronder artikelen en een item van RTVA over dit onderwerp:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.