Update 3-6-2020: kritiek op burgemeester Femke Halsema vanwege niet optreden bij Dam, zie onderaan de tekst
Deze week ben ik op pad geweest met onze handhavers. We hebben de inzet verscherpt sinds de corona-uitbraak om toe te zien op naleving van de maatregelen vanuit het rijk en de veiligheidsregio. De mannen en vrouwen van handhaving zetten zich in om de veiligheid van alle Amstelveners te waarborgen. En dit is niet zonder risico’s voor de eigen gezondheid.

Door met ze mee te lopen, willen we laten zien dat hun werk enorm gewaardeerd wordt. Daarnaast wil ik de Amstelveners laten zien wat er speelt op straat en hoe de gemeente daarop inspeelt. Regelmatig zal ik de aankomende tijd op mijn website verslag uitbrengen.

Supermarkten
Onze handhavers zijn zeven dagen per week op straat met dagelijks minimaal zes boa’s buitengewoon opsporingsambtenaren in uniform en een wisselend aantal toezichthouders in burger.Wanneer zij van dienst wisselen, krijgen zij een update van wat er speelt op straat.

Waren er vorige week nog veel problemen bij supermarkten omdat zij onvoldoende maatregelen namen om hun klanten 1,5 meter afstand te laten houden, een week later gaat een stuk beter. Zoals bij de Albert Heijn aan de Maalderij waar klanten van medewerkers een gedesinfecteerd karretje krijgen bij de ingang. Dit is verplicht voor iedereen. Ook als je maar één item hoeft te hebben.

Samenscholingsverbod
Het uitgangspunt van onze handhavers is om in eerste instantie het gesprek aan te gaan met overtreders van de regels en niet meteen boetes uit te delen. Wel worden er officiële waarschuwingen gegeven, waardoor bij een tweede overtreding wel een boete in het verschiet ligt.

We gaan af op een melding van een groepje van vijf jongeren met scooters die rondhangen bij De Meent. Zij zouden de noodverordening overtreden door het samenscholingsverbod te negeren. De handhavers hebben de jongens al eens eerder aangesproken na een melding. Uit dit gesprek blijkt dat er meer speelt tussen hen en degene die steeds melding maakt. Feit blijft echter dat zij het samenscholingsverbod overtreden. Hiervoor krijgen ze een officiële waarschuwing.

Afvaldumpingen
Dat mensen hun huis gaan opruimen doordat ze noodgedwongen thuiszitten is niet alleen te zien aan de rijen bij het Afvalbrengstation, maar ook aan het groeiend aantal afvaldumpingen. Er komen veel meldingen binnen van grofvuil dat naast ondergrondse containers is geplaatst. Zoals in een hofje in Westwijk. Het is volgens handhaver Kelly de grootste ergernis van bewoners. Ze belt haar collega’s die met een zogeheten ‘bakwagen’ rondrijden om het vuil meteen op te kunnen ruimen. Ze vinden tussen het afval twee adressen waarbij we langsgaan. Een van hen blijkt een oude man te zijn die een beetje in de war is. Na een goed gesprek krijgen ze een officiële waarschuwing.

Nacontrole
Onder meer kappers, schoonheidsspecialisten en acupuncturisten moeten door de noodmaatregelen hun bedrijf sluiten. In Amstelveen tellen we er daar zo’n 1200 van. Er is een melding binnengekomen van een acupuncturist in Waardhuizen die toch klanten ontving.

Handhaving is er al eens geweest om een waarschuwing uit te delen en doet nu een nacontrole. De zelfstandig ondernemer houdt zich nu aan de regels. Wij vertellen haar dat zij aanspraak kan maken op financiële compensatie en verwijzen haar door naar de Tijdelijke Inkomensvoorziening en Bedrijfslening Zelfstandigen (Tozo) van de gemeente.

Asociaal
Het is toch ook vreemd om te zien hoe rustig het op straat is. Het overgrote deel van de Amstelveners lijkt zich goed te houden aan de oproep om thuis te blijven. Zelfs de speeltuinen zijn rustig deze maandagmiddag. De noodzaak van de maatregelen begint door te dringen.

Toch merkt handhaving dat de verveling bij sommige jongeren begint toe te slaan. Dit resulteert erin dat sommige jongeren expres richting mensen gaat hoesten of spugen. Hiervan komen verschillende meldingen binnen. Dit is asociaal gedrag dat wij meteen afstraffen. Mocht een handhaver dit meemaken dan gaat hij of zij direct over tot aanhouding.

Hulde aan onze handhavers
Omdat mensen thuiszitten, worden er ook meer meldingen gedaan. Daarom springen ook toezichthouders van andere afdelingen, zoals parkeer- en woonfraudecontroleurs en de medewerkers van het anti-inbrakenteam bij naast hun reguliere werk. Het is druk bij handhaving. Zij doen er alles aan om de straten van Amstelveen veilig te houden samen met de politie. Hulde.

Update 3-6-2020; De geloofwaardigheid van de overheid en van onze mensen op straat is aangetast door het optreden van burgemeester Halsema bij de demonstratie op de Dam. In de Telegraaf, het Amstelveens Nieuwsblad (lees HIER en HIER) en andere media veel aandacht hiervoor. We zijn allemaal tegen racisme, maar het beste zou zijn als zij erkent dat dit niet goed is gegaan. De volgende keer zaken met een warm hart en een koel hoofd beoordelen, zou mijn advies zijn.

Zie voor artikelen en foto’s over dit onderwerp hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.