Update 31-3-2020: 10 miljoen voor noodsteun voor inwoners, ondernemers en instellingen in Amstelveen, zie onderaan de tekst
Het zijn onzekere tijden door het coronavirus. Mensen zijn angstig en onzeker. Voor de veiligheid van hun naasten en voor zichzelf. Als gemeente proberen wij de juiste maatregelen te nemen om de Amstelveners waar mogelijk te helpen en te beschermen. Maar we hebben die Amstelveners hierbij ook heel hard nodig. We kunnen het coronavirus alleen indammen als we samenwerken.

Klein mogelijk
Het coronavirus is ongrijpbaar. Er is nog geen vaccin en wetenschappers doen hun best om te ontdekken hoe het virus bestreden kan worden. Zij werken keihard. Net als de mensen in de zorg die daarbij zelf risico’s lopen en vele overuren draaien. Als gemeente en ‘gewone’ burger kunnen we hierbij niet helpen, maar we kunnen er wel aan bijdragen het verspreidingsrisico zo klein mogelijk te houden.

Er is zojuist een NL Alert uitgestuurd met de boodschap die wij allemaal al kennen: houd 1,5 meter afstand van elkaar. Natuurmonumenten doet een oproep om de natuurgebieden te mijden vanwege de drukte. We doen hetzelfde in Amstelveen bij het Bloesempark. We willen er allemaal zo graag op uit, omdat we al de hele week thuiswerken. Begrijpelijk, maar in deze tijd niet vanzelfsprekend.

Afsluiten
Mensen stellen mijn collega Floor Gordon (portefeuillehouder bos vanuit Amstelveen) en mij vragen. Ze begrijpen bijvoorbeeld niet waarom wij het Bloesempark niet afsluiten. Waarom doet de gemeente niets kreeg ik te horen op sociale media en vanochtend bij het uitlaten van onze honden: “Daar moet ú iets aan doen meneer Raat”, zei een meneer tegen mij.

Handhaving Bloesempark
Ik ben als wethouder verantwoordelijk voor handhaving. Wij hebben dit weekend dan ook handhavers ingezet in het Bloesempark. Zij helpen de beveiligers van de boswachterij van het Amsterdamse Bos bij de ingangen van het Bloesempark om het aantal bezoekers te reguleren en hen erop te wijzen dat zij afstand tot elkaar moeten houden. Niet iedereen volgt dit op. Het is druk. Ook met foutparkeerders gisteren rond het Bloesempark.

We hebben besloten dit deze zondag direct aan te pakken en bekeuringen uit te schrijven. Waarom? Omdat dit een van de weinige dingen is die wij als gemeente op dit moment kunnen doen om de drukte aan te pakken. Dit is wat wij op dit moment kunnen doen. De mensen wijzen op hun verantwoordelijkheid. Zie een twitterbericht over deze aanpak hieronder:

Veiligheidsregio: burgemeesters beslissen
Ik snap dat mensen niet begrijpen waarom wij als gemeente er niet meteen een hek omheen zetten. Dat is niet aan ons om te beslissen. Dit besluit moet genomen worden door de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarin alle burgemeesters van de aangesloten gemeenten zitten en ook onze burgemeester Tjapko Poppens.

De voorzitter van de Veiligheidsregio is de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Zij hebben alle informatie en maken de afweging. Zij nemen uiteindelijk dit soort besluiten. Dat geldt ook voor de vrijdagmarkt en andere markten. Zie een twitterbericht van de gemeente hieronder:

Twee armlengtes
Onze handhavers treden op waar mogelijk. Zij doen er alles aan om mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid in deze moeilijke tijd. Hulde aan de mannen en vrouwen die dit doen en daarmee zelf ook risico’s lopen. 1,5 meter afstand. Dat is ongeveer twee armlengtes. Dat kunnen we toch wel doen voor elkaar?

Update 31-3-2020: 10 miljoen voor noodsteun in Amstelveen. We hebben de gemeenteraad gevraagd om 10 miljoen beschikbaar te stellen voor Amstelveeners die tussen wal en schip vallen. Zie HIER het persbericht en HIER het collegevoorstel. Zie hieronder artikelen over dit onderwerp:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.