Update 14-1-2021; Amstelveen weer de meest financieel gezonde gemeente, zie onderaan de tekst
Amstelveen is van alle middelgrote gemeenten (50.000 tot 100.000 inwoners) financieel het meest gezond. Dit blijkt uit een rapport van BDO Accountants & Adviseurs (lees HIER). Meer dan 200 gemeenten staan in Nederland in het rood. Amstelveen gelukkig niet, daarom kunnen we nu in de coronacrisis inwoners, ondernemers en instellingen ondersteunen als ze tussen wal en schip vallen.

Heilige huisjes
Tien jaar geleden trad ik aan als wethouder financiën. Ook toen was het, net als nu, crisis. Miljoenen moesten we bezuinigen om de zaak op orde te houden. Heilige huisjes zoals een gigantische bijdrage voor een tunnel voor de rijksweg A9 hebben we aangepakt (lees HIER)

‘Ook hebben we de afgelopen jaren veel beter prioriteiten gesteld. Je kunt als gemeente, net als in een huishouden of een bedrijf, niet alles doen. Vaak zie je dat het openbaar bestuur een duiventil is. Elke vier jaar zitten er weer nieuwe mensen. Dan is het makkelijk om de begroting vol te proppen met schulden want de rekening is voor je opvolger. Gelukkig doen we dat met steun van veel partijen in Amstelveen anders’.

Financiële veenbrand
Toch maakt het rijk het ook ons als gemeenten niet makkelijk, BDO constateert dat in hun onderzoek ook.  Vooral de taken die gemeenten er bij gekregen hebben voor sociale taken als zorg zonder voldoende geld veroorzaakt een financiële veenbrand op veel plekken.

Toekomst
De coronacrisis laat zien hoe belangrijk het is om buffers achter de hand te houden. De toekomst is niet voorspelbaar. Daarom is een solide financieel beleid het meest sociale wat we kunnen doen. Zo kunnen we inwoners, ondernemers en instellingen helpen als het er echt om gaat.

Update 14-1-2021; Amstelveen weer de meest financieel gezonde gemeente; lees HIER

Voor artikelen over dit onderwerp zie hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.