Update: 12-3-2021; Bezoek met burgemeester aan getroffen studenten en Update 6-4-2021; Rookmelders op Uilenstede voor nieuw studiejaar, zie onderaan de pagina
Bewoners van de studentencampus Uilenstede in Amstelveen zijn flink geschrokken na de brand die drie weken geleden woedde in een van de studentenflats, (lees HIER). De Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) heeft mij laten weten dat er sindsdien een gevoel van onveiligheid is ontstaan. Daarom heb ik de eigenaar van de flatgebouwen, studentenhuisvester DUWO gevraagd om voor volgend schooljaar alle studentenwoningen te voorzien van een rookmelder.

Stapje verder
Een rookmelder is de basisnorm als het gaat om brandveiligheid wat mij betreft. Het verhuren aan bijzondere doelgroepen zoals studenten, brengt een extra maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Een verhuurder moet ervoor zorgen dat zijn woningen ‘kaal’ brandveilig opleveren, maar bij studentenhuisvesting moeten ze nog een stapje verder gaan. De duizenden studenten die hier wonen, moeten erop kunnen vertrouwen dat dit veilig is. Lees HIER het rapport van onze inspecteurs.

Maximale zorgplicht
Uit mijn gesprek met de studenten begreep ik dat alleen rookmelders hangen waar dat wettelijk verplicht is. Dat vinden wij onvoldoende, zeker gezien de grootte van de complexen. De studenten verdienen beter. Het gaat niet om het wettelijk minimum, maar om de maximale zorgplicht. Na de brand heb ik een gesprek gehad met de vestigingsdirecteur Uilenstede van DUWO. Zij heeft mij laten weten bezig te zijn met de uitrol van rookmelders, vooruitlopend op de wettelijke verplichting per 1 juli 2022. Maar wij willen het op korte termijn geregeld zien.

Amstelveners
Samen met de VBU willen we bereiken dat volgend schooljaar in iedere woning een rookmelder hangt. Uilenstede is ook Amstelveen. De studenten zijn Amstelveners, net als andere inwoners. Daar komen wij net zo hard voor op. De pandeigenaar is primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid, maar wij houden de vinger aan de pols.

Update: 12-3-2021; Bezoek met burgemeester aan getroffen studenten, lees HIER.

Update 6-4-2021; Rookmelders op Uilenstede voor nieuw studiejaar, lees HIER.

Voor het persbericht zie HIER , en voor een item van RTVA, foto’s en artikelen zie hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.