De voorlichter van PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb, Herbert Raat, staat in zijn woonplaats Amstelveen op een vijfde plaats op de kandidatenlijst van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen. Raat zat eerder voor de VVD in de deelraad Westerpark. Hij heeft de kandidatuur op zijn werk besproken en daar bestond geen bezwaar tegen de combinatie. Hans Bulsing wordt lijsttrekker, de oud-politieman volgt daarmee fractievoorzitter Petra Kirch op, die na drie termijnen een stapje terug doet.

Bron: PAROOL, 5 november 2005

Zie ook: PAROOL- 3 Maart, 2006, Door: Jorden Tiebout

VVD-Bolwerk zonder VVD

Amstelveen is van oudsher een VVD-bolwerk. Bij de vorige verkiezingen is deze partij echter buiten het college gehouden. Ditmaal moet dat worden rechtgezet: ‘De grootste partij hoort het initiatief te krijgen in de vorming van een coalitie.’

‘Op conspiratieve wijze is de democratie onrecht aangedaan,” zegt Hans Bulsing. De nieuwe lijsttrekker van de Amstelveense VVD is allesbehalve positief over de gebeurtenissen van vier jaar terug. Hoewel de VVD als overwinnaar uit de bus kwam, moest de partij op de oppositiebanken plaatsnemen. “De grootste partij hoort het initiatief te krijgen in de vorming van een coalitie.

Bij de vorige verkiezingen bleken de andere partijen alles van tevoren al te hebben afgesproken,” aldus Bulsing. Het gevolg was dat er voor het eerst sinds lange tijd een college ontstond met CDA, PvdA, Groenlinks en D66, maar zonder de VVD.

Hij verwacht dat ditmaal de VVD weer ‘gewoon’ in het college komt. “Landelijk gezien doen we het niet zo best, maar Amstelveen heeft een speciale ‘VVD-correctiefactor’. Ik verwacht een brede coalitie, met ons erbij.”

“De VVD was hier al sinds mensenheugenis al aan het bewind,” zegt PvdA-lijstrekker Gerben Drost. Vier jaar geleden ontstond er opeens een kans een centrum-linkse coalitie te vormen en die kans hebben we gegrepen. Ik vind niet dat we de stem van de kiezer toen genegeerd hebben.”

Voor deze verkiezingen houdt Drost zijn opties open: “Ik wil de ingezette lijn graag doortrekken. De VVD heeft in de oppositie nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan en doet er alles aan om weer in het college te komen. Er wordt gesuggereerd dat er al afspraken zijn gemaakt voor een brede coalitie tussen VVD, CDA en PvdA. I s niets van waar.”

Sander Mager van GroenLinks is ook tevreden over de afgelopen vier jaar. “We zijn erachter gekomen dat onze prioriteiten voor een groot deel overeenkomen met die van de PvdA. Wat dat betreft passen wij beter bij hen dan bij de VVD. Ik acht GroenLinks zeker niet kansloos om weer in het college te komen. Het hangt van de PvdA af: gaan ze over rechts of over links?”

Een van de linkse stokpaardjes van de afgelopen vier jaar was de sociale woningbouw. Mager: “Ik zou het ontzettend jammer vinden als dat beleid niet wordt doorgezet. Dankzij ons zijn er voor het eerst sinds lange tijd weer betaalbare woningen voor starters gebouwd.”

Het lijkt onwaarschijnlijk dat een centrumrechtse coalitie zich met eenzelfde verve voor sociale woningbouw zal inzetten. De VVD ontleent haar steun in Amstelveen vooral aan het feit dat de gemeente zo veel koopwoningen heeft. Al benadrukt CDA-voorman Ben Jonker dat ook zijn partij graag meer differentiatie in het woningaanbod zou zien.

Lijsttrekker Mager mag dan optimistisch zijn, het lijkt erop dat GroenLinks toch het kind van de rekening wordt. Ook Jonker bevestigt dat verschillende partijen elkaar al gepolst hebben voor samenwerking. “Natuurlijk wordt daar van tevoren over gesproken. Men neigt toch weer naar een brede, stabiele coalitie.”

Als de verkiezingsuitslag straks overeenkomt met die van vier jaar geleden, lijkt het onwaarschijnlijk dat de VVD opnieuw gepasseerd wordt. Drost: “Vorige keer hielden ze totaal geen rekening met het feit dat er ook coalities zonder de VVD mogelijk waren. Ik denk niet dat de nieuwe lijsttrekker zich zo makkelijk aan de kant laat schuiven.”

‘Ik vind dat de vier jaar in de oppositie juist goed zijn geweest voor de Amstelveense VVD,” zegt Herbert Raat, nummer vijf op de VVD-lijst. “Het heeft in elk geval gezorgd voor nieuwe gezichten en frisse ideeen.” Raat is zelf een van die nieuwe gezichten. Zijn naam op de lijst is opvallend, aangezien hij ook werkt als voorlichter voor de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb.

Raat: “Dat bijt elkaar niet. Uiteraard heb ik wel eerst toestemming gevraagd. Zowel Aboutaleb als ik geloven in pragmatische oplossingen; in dat geval maakt het op lokaal niveau weinig uit voor welke partij je werkzaam bent.” Raat wil een bruggenbouwer tussen Amsterdam en Amstelveen zijn: “We zijn geografisch aan elkaar gebonden en moeten veel nauwer samenwerken. Waarom zou je bijvoorbeeld de Noord/Zuidlijn niet doortrekken naar Amstelveen?”

Wellicht dat Raat dan ook iets aan het imago van Amstelveen kan doen. De gemeente wordt nog steeds gezien als een witte, welvarende slaapstad. “Het mag inderdaad wel wat bruisender,” vindt Gerben Drost. “We hebben zat voorzieningen voor kleine kinderen, maar de andere bevolkingsgroepen vervelen zich dood,” zegt Sander Mager.

Of binnenkort sprake zal zijn van een echte culturele revolutie in Amstelveen, valt echter nog maar te bezien. Tenzij de kiezers voor grote verrassingen zorgen, lijkt men na vier jaar afwijkende koers toch weer terug te grijpen op het oude, beproefde systeem.

Na vier jaar oppositie verwacht partij weer in college van Amstelveen te komen.

2007-04-01telegraaf-magezine herbert Raat (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.