De Stichting Cosmicus uit Rotterdam wil een basisschool stichten in Amstelveen. Zij hebben aan ons gevraagd of ze op het zogenaamde ‘plan van scholen’ geplaatst kunnen worden voor een algemeen bijzondere basisschool. De vrijheid van onderwijs is een belangrijk grondrecht in ons land en voor een gemeente is er weinig ruimte om nee te zeggen. Toch hebben wij als college van B&W besloten om Cosmicus niet op het ‘plan voor scholen’ te plaatsen.

Willekeur
Het lijkt of de keus van Cosmicus om een aanvraag in Amstelveen in te dienen willekeurig gekozen is. Onze gemeente heeft immers al een rijke diversiteit aan scholen met diverse richtingen zoals protestants christelijk, openbaar, katholiek, vrije school en een internationale school met een algemeen bijzonder karakter.

Financiën
De gemeente Amstelveen geeft de komende vier jaar 80 miljoen euro uit aan onderwijsgebouwen. Als we deze aanvraag zouden honoreren komt daar een paar miljoen extra bij. Dit is in de huidige economie bijna niet te doen voor onze gemeente.

Behoefte ouders
Vanuit Amstelveense ouders is geen enkel signaal gekomen dat zij behoefte hebben aan deze school. Dit vind ik dan ook de belangrijkste reden om nee te zeggen tegen Cosmicus. Er is door Cosmicus alleen een indirecte meting aangeleverd in de vorm van een ‘belangstellingsvereiste’. Een directe meting (bijvoorbeeld via een enquxeate onder ouders) wordt door de wetgever slechts toegestaan als een indirecte meting onvoldoende oplevert.

Kennelijk gebruikt Cosmicus de vrijheid van onderwijs om in allerlei plaatsen aanvragen in te dienen. De vrijheid van onderwijs is niet bedoeld om stichtingen en hun bestuurders aan het werk te houden. Het grondrecht moet ervoor zorgen dat ouders onderwijs kunnen kiezen dat overeenkomt met hun eigen godsdienstige en filosofische overtuigingen.

Wijziging wet
Mochten we als gemeente in het ongelijk gesteld worden dan is het hoog tijd dat de wet wordt aangepast. Wat mij betreft wordt bij een aanvraag om op het ‘plan voor scholen’ geplaatst te worden een directe meting verplicht gesteld. Want het gaat ons, om de wens van ouders en niet om schoolbestuurders.

Zie voor artikelen en het persbericht hieronder en op:  AMSTELVEENBLOG.nl, en hier voor VNG-artikel.

2010-17-6 Amstelveenblog.nl: Herbert Raat over weren van een Cosmicus school in Amstelveen
2010-17-6 Amstelveenblog.nl: Herbert Raat over weren van een elitaire Cosmicus school in Amstelveen
2010-6-7; Persbericht Amstelveen wethouder Herbert Raat over huisvestingsplicht onderwijs en cosmicus
2010-14-7; Amstelveens Weekblad: Herbert Raat over weren Cosmicus in de gemeenteraad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.