b6cbd0fffe.jpgZaterdagnacht tien voor drie ’s nachts in Westwijk. Een groepje jongeren staat voor een school terwijl een paar meter verder een hangplek is. De hangplek is er gekomen in overleg met jongeren zodat buurtbewoners rustig kunnen slapen.

Onze gemeentelijke toezichthouders komen aanfietsen en iedereen vertrekt keurig naar de hangplek. Een jongen heeft er lak aan en blijft gewoon staan. De jongen is een bekende en krijgt een laatste waarschuwing. Is het nou een kansarme jongere?

Nee, hij woont in één van de duurste woningen van Westwijk en is 23 jaar oud. De afgelopen jaren heeft hij voor de nodige overlast gezorgd en met een hoop instelingen in aanraking geweest.

Al eerder zijn onze gezinscoaches bij hem op bezoek gegaan. Er is met zijn ouders en de jongen vooral gesproken over zijn overmatig alcoholgebruik. De reactie van de vader is laconiek; ‘het is geen slechte jongen, hij werkt 5 dagen en mag best in het weekend wat drinken’. De jongen geeft aan dat hij elk weekend net zo lang drinkt tot hij volkomen lam is en ontkent dat hij overlast veroorzaakt. De vader bagatelliseert het drankgebruik en vindt het verder best.

Ik vind zo’n houding onacceptabel. Dat jongeren soms hangen op straat is niet verkeerd, dat is al generaties zo. Maar als je elk weekend jezelf naar de bliksem drinkt dan is dat treurig. Uiteraard loopt het zo regelmatig uit de hand en ontstaat er gedoe in de buurt.

Wat kunnen we nog doen? Helaas te weinig. Een jongerencentrum openen voor een 23-jarige met een drankprobleem is geen oplossing. Het enige wat we kunnen doen is bekeuren en hopen dat hij in andere omgeving terecht komt.

Om het bij anderen niet zover te laten komen wil ik meer mensen op straat zodat we eerder kunnen ingrijpen. Voor deze jongen is het bijna te laat en wellicht vindt hij een vriendin die echt van hem houdt of helpen zijn vrienden hem.

Van zijn ouders hoeft hij het kennelijk niet te hebben of misschien is het onmacht. Zo hebben we nog een paar gevallen in de stad die vaak het beeld bepalen. Opgroeien in huis van 700.000 euro in Amstelveen is in ieder geval geen garantie dat het wel goed komt.

Zie ook: AmstelveenBlog,FullSizeRender (4)

 

2 reacties op ‘Opgroeien in villa garandeert geen goede opvoeding (2)

 1. Geachte heer Raat,

  Mijn complimenten voor het benoemen en aanpak van beschreven problematiek. Het zou goed zijn dat de betreffende ouders zich hiervan bewust worden en hun verantwoordelijkheid nemen. (een effectieve aanpak kan immers niet zonder de steun van ouders. Vrijheid is goed maar dient ook begrend te worden, dan kan er pas echte vrijheid ontstaan. Ook zou het goed zijn wanneer de gemeenteraad zich meer uitspreekt over dit soort problematiek. Dit gebeurt m.i. te weinig. Hiermee roep ik dus niet op tot bedil-zucht waar bepaalde partijen toe neigen.
  Mvr gr.
  N.Sjerps
  (ook ouder van deze leeftijdsgroep)

 2. Dag heer Sjerps,
  Dank voor uw reactie. U geeft precies aan waar het om gaat. De rol van ouders is cruciaal hoe moeilijk het opvoeden soms ook kan zijn. We gaan de aankomende tijd ouders meer aanspreken op het gedrag van hun kinderen. Zeker als dat gedrag de vrijheid van andere Amstelveners beperkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.