2015-geldDe OZB is in 220 gemeenten meer gestegen in vijf jaar dan wettelijk is toegestaan. De landelijke norm is, dat het niet meer mag zijn dan 15% in 5 jaar. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis in het RTL Nieuws blijkt nu, dat veel gemeenten toch meer vragen. Gelukkig hoort Amstelveen er niet bij.

Volgens het onderzoek is de OZB in Amstelveen tussen 2009 en 2013 met 3,0 gestegen. In 2013 blijft de stijging met 1,5 procent onder de inflatie. In 2009 betaalde Amstelveen gemiddeld € 246 per woning en in 2013 € 253.

Dit is niet toevallig. In Amstelveen hebben we de politieke afspraak gemaakt, dat de OZB jaarlijks uitsluitend met de index wordt verhoogd. Niet meer en niet minder. Voor ons is de OZB dus geen melkkoe. Per jaar komt er nu ongeveer € 18 miljoen in de gemeentekas via de OZB. We zouden dit nog mogen verhogen tot 26 miljoen euro maar dat doen we niet omdat Amstelveners het al moeilijk genoeg hebben.2013-tweede_kamerToch vind ik de reacties uit de Tweede Kamer te gemakkelijk, waar meteen schande wordt geroepen. Als er in Den Haag bezuinigd wordt, betekent dit vaak verhoging van de BTW of dat problemen met minder geld bij gemeenten over ‘de schutting worden gegooid’.

Amstelveen moet bijvoorbeeld de aankomende jaren taken gaan uitvoeren als jeugdzorg en gedeeltes van de AWBZ. Dit wordt nu nog gedaan door het rijk, kosten € 70 miljoen. Addertje onder het gras is, dat wij als Amstelveen daar nu ‘slechts’  € 50 miljoen voor krijgen om het uit te voeren. Zo is het makkelijk bezuinigen daar in de TweedeKamer.
Zie ook: AmstelveenBlog;FullSizeRender (6)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.