Binnenlands Bestuur had deze foto bewerkt. Het lijkt of ik zit te bellen in IJsland terwijl de foto in Amsterdam is genomen.Goed nieuws, we krijgen al ons geld terug van Landsbanki. In 2008 verloor Amstelveen € 14.9 miljoen toen de IJslandse bank ten onder ging.

In 2011 ben ik op verzoek van onze advocaten twee keer naar IJsland geweest om rechtzaken bij te wonen. De rechtzaken hebben we gewonnen. Hierdoor kregen we voorrang bij het verdelen van de boedel. Uit de boedel heeft Amstelveen tot nu toe € 8.727.000 gekregen.

Vordering
Op woensdag 27 augustus werd duidelijk dat de Nederlandse overheid zonder overleg met gemeenten en provincie hun vordering op Landsbanki had verkocht. Vervolgens hebben de gemeenten en de provincie Noord-Holland waar Amstelveen mee samenwerkt besloten om hun openstaande vordering aan de markt aan te bieden.

Vandaag is bekend geworden dat de verkoop van de resterende vordering € 6.708.822,40 oplevert. In totaal komt er daarmee €15.436.000 naar Amstelveen. De advocaatkosten zijn ruim € 400.000 voor het aandeel van Amstelveen.

De enige die er echt rijk van geworden zijn de advocaten, maar wel met resultaat. Dank Duco de Boer en zijn team. Gelukkig komt er ook € 536.000 aan rente terug naar onze gemeente.

Dramatisch dossier
Hiermee kunnen we nu dit dramatisch dossier positief afsluiten. De les is dat, als je alleen voor de hoogste opbrengst gaat, je van een koude kermis thuis kan komen. Met deze uitkomst kan de voorziening ( € 1.5 miljoen), die de gemeente getroffen had, bijna volledig vervallen. We kunnen het geld goed gebruiken om de reserves te versterken. Jarenlang kwam er op een makkelijke manier veel geld binnen door de verkoop van grond, die tijd is voorbij.

Amstelveen zal steeds meer een beheergemeente worden. Daarom is het van belang dat bij de laatste ontwikkeling, zoals de Carmenlaan en Lindelaan, wij kwaliteit gaan toevoegen in deze buurten. Je kan je grond tenslotte, maar één keer verkopen.

Opgedroogd
Je kon Amstelveen altijd het best vergelijken met een oliestaat, waarbij onze grond de belangrijkste inkomstenbron was. Los van het feit dat fat we de komende jaren minder geld van het Rijk krijgen, zijn ook de grenzen voor stadsuitbreiding letterlijk bereikt en zijn onze bronnen nagenoeg opgedroogd.

‘We kunnen in de toekomst simpelweg niet meer het grote geld verdienen aan grondverkopen voor het optuigen van complete nieuwbouwwijken, winkelcentra of bedrijventerreinen. Daardoor zal het een uitdaging worden om veel voorzieningen, zoals sportclubs en scholen, op hoog niveau te houden.’

Grenzen bereikt
‘Als we willen dat Amstelveen een fijne stad blijft met een hoog voorzieningenniveau op het gebied van wonen, werken en recreëren, moeten we inzien dat de gemeentegrenzen letterlijk zijn bereikt en daar naar handelen.’

Amstelveen trekt op met andere gemeenten en de provincie, die ook een vordering hebben op Landsbanki. Deze zogenoemde Noord-Hollandgroep heeft een totale vordering van € 166 miloen. Graag bedank ik alle collega’s van de groep. Samen konden we de juridische strijd voeren die tot dit resultaat heeft geleidt. De Noord-Hollandgroep is mede tot stand gekomen dankzij mijn voorganger Frans Hellendall.

Zie hieronder artikelen over dit onderwerp, AmstelveenWeb en uitzendingen van RTV Amstelveen.

2014 Dagafschrift laatste ontvangst Landsbanki 21-10-14

2 reacties op ‘Amstelveen krijgt al het geld terug van Landsbanki

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.