2015-loggerBegin dit jaar ging een flat aan de Logger in vlammen op. De bewoonster, een demente mevrouw kwam bij de brand om. Omringende woningen liepen veel roet- en waterschade op.Na de brand hebben we een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de hulpverlening rond het slachtoffer. 

Gisteren hebben we de uitkomsten van het rapport aan de gemeenteraad gestuurd. Hieruit kwam naar voren dat er geen integrale dossiervorming tussen de verschillende hulpverleners was.

Rookte en dement
Zorgverleners hebben ‘los van elkaar’, hun werk goed uitgevoerd, maar omdat informatie niet gedeeld werd was niemand zich bewust van de problematiek. Opvallend is ook dat er geen integrale veiligheidscheck is gedaan naar brandveiligheid aangezien het slachtoffer fors rookte en dement was.

De GGZ  inGeest zegt in het rapport dat de gemeente in het zorgproces geen belanghebbende zou zijn. Onzin natuurlijk, iedere gemeente heeft verantwoordelijkheid voor haar kwetsbare inwoners.

Uitgangspunt
Om situaties zoals bij de Logger te voorkomen moet het roer om. Delen van informatie moet het uitgangspunt zijn. Voor mij mag individuele privacy mag niet koste gaan van collectieve veiligheid. Bij het aangaan van nieuwe contracten met zorgaanbieders zal dit in Amstelveen een belangrijk uitgangspunt zijn.

Zie ook: Het Parool, AmstelveenBlog.nl

UPDATE 31-3-2015; Uitkomst gesprek met GGZ inGeest; en AmstelveenBlog;

UPDATE 28-6-2015; informatieplicht van zorgaanbieders verscherpt.

Deze week per brief de informatieplicht van zorgaanbieders verscherpt. Volgens de nieuwe eis moeten de zorgaanbieders zich niet alleen beperken tot het signaleren van onveilige situaties. Er moet ook actie worden ondernomen zodat onveilige situaties worden weggenomen. Met de nieuwe eis hoopt ik dat in de toekomst ongelukken zoals met de brand in de flat aan De Logger te voorkomen. Zie over dit onderwerp hieronder een bericht op AmstelveenBlog en AmstelveenDichtbij.

2015-juni brand logger wethouder Herbert Raat amstelveenblog.nl

2015-24-6 Dichtbij; wethouder Herbert Raat over brand Logger
2015-24-6 Dichtbij; wethouder Herbert Raat over brand Logger

2 reacties op ‘Veiligheid niet ondergeschikt aan privacy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.