2015-A9 stadshart keizerkarelweg impressie
Amstelveen krijgt een overkapping van de A9 bij het Stadshart. Dit wordt de tweede overkapping naast die bij het Oude Dorp. Dit blijkt uit de ontwerpronde waar de afgelopen maanden door Rijkswaterstaat met de gemeente aan gewerkt heeft.

De weg ter hoogte van het Stadshart zou eerst voor de helft afgeschermd zou zijn door horizontale schermen. Nu komt nu een volledige overkapping. Tussen het oude KPMG gebouw en het Buitenplein komt een nieuwe brug over de snelweg. Hiermee komt er een betere verbinding tussen Amstelveen Zuid en het Stadshart.

Bereikbaar
Ook bij het kruispunt met de Keizer Karelweg komt voor langzaam verkeer een brugverbinding. Dit is niet alleen veiliger voor fietsers en voetgangers het leidt ook tot een compacter kruispunt wat de verkeersafwikkeling ten goede komt. Zo blijven niet alleen het Stadshart maar ook de wijken Elsrijk en Keizer Karelpark goed bereikbaar.

2014-herbert raatMinister-Schulz-Amstelveen-1024x730
2014-wethouder Herbert Raat en minister-Schulz-Amstelveen

Ook over de Van Hallweg zijn concretere afspraken gemaakt. Zoals aan de bewoners toegezegd heeft de gemeente er bij Rijkswaterstaat op aangedrongen zoveel mogelijk groen te sparen. Dat is gelukt. Op het smalste punt blijft er een groenstrook van tenminste 5 meter.

Al met al ben ik blij met deze uitkomsten voor Amstelveen. We zijn er in geslaagd om voor bewoners en ondernemers extra kwaliteit toe te voegen zonder dat het de gemeente meer geld gaat kosten.

Luchtkasteel
Het nieuwe plan is er gekomen omdat we in 2011 een contact met het Rijk hebben opgebroken. Volgens dat contract uit 2007 zouden we € 100 miljoen euro betalen voor een tunnel omdat de weg verbreed wordt. De € 100 miljoen zou verdiend worden met het ontwikkelen 200 duizend vierkante meter kantoren en drieduizend woningen. Met het uitbreken van de crisis bleek dit een luchtkasteel.

Vorig jaar heb ik samen met minister Melanie Schultz getekend voor een nieuw plan. Er komt een verbreding van de A9, maar tegelijkertijd ook verdiept en op plekken overkapt. Amstelveen draagt maximaal 38 miljoen euro bij aan de uitvoering die plaatsvindt tussen 2020 en 2024. Het Rijk investeert 120 miljoen euro en is tegelijkertijd verantwoordelijk voor overschrijdingen.

Zie ook: Amstelveenblog; AmstelveenWeb;UPDATE: 22 April 2015 zie: AmstelveenDichtbij; AmstelveenBlog, AmstelveenWeb.

2015-22 april Dichtbij: wethouder Herbert Raat over groene schermen A9
2015-22 april Dichtbij: wethouder Herbert Raat over groene schermen A9

2 reacties op ‘Tweede overkapping A9 in Amstelveen

  1. Beste Maarten,
   Dank voor je reactie. Het verbinden van de twee overkappingen zou leiden tot een overkapping die langer is dan 249 meter. Volgens de Tunnelwet spreken we dan over een tunnel. In 2007 was hier sprake van, waarbij we 100 miljoen moesten meebetalen en verantwoordelijk waren voor overschrijdingen. Dit contract is in 2011 opengebroken om een financiële catastrofe voor Amstelveen te voorkomen. Daarnaast kun je bij een tunnel geen op- en afritten realiseren. Nu blijven de op- en afritten uit de richting Badhoevedorp die aansluiten op de Keizer Karelweg behouden. Hierdoor houden we Amstelveen bereikbaar.
   Met vriendelijke groet,
   Herbert Raat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.