2014-Herbert raat hondencontrole 1Dit jaar is de controle van de hondenbelasting in Amstelveen gedaan door mensen die in de bijstand zitten. Vandaag hebben we resultaten aan de gemeenteraad gestuurd.

Goed resultaat
Vier deelnemers zijn gedurende het project begonnen met een opleiding, om hun kansen naar betaald werk te vergroten. Twee mensen hebben een betaalde baan gevonden en hebben nu geen uitkering meer. Een goed resultaat.  

Niet alleen voor de betrokken mensen, maar ook voor Amstelveen. Iedere uitkering kost circa € 15.000 per jaar, dus dat sparen we uit voor andere zaken. Er zijn ruim 13.000 huizen gecontroleerd en we kwamen 232 honden tegen die niet aangemeld zijn. Dit levert de gemeente ongeveer € 14.000 op.

Kritiek
Toch is het allemaal niet vanzelfsprekend. Toen we begonnen met het project kwam de kritiek snel op gang.  ‘De gemeente bespaart geld, dat zal wel het werkelijke motief zijn‘, schamperde Piet van der Lende van de Amsterdamse bijstandsbond op RTV Amstelveen. Ook de SP deed een duit in het zakje op hun site met het bericht: Ondermijnt wethouder Raat het recht op arbeid.

Gelukkig dachten de deelnemers er anders over. Zo vertelde William Anthony op de Amstelveense televisie dat hij het belangrijk vindt om mee te doen voor de werkervaring en om bezig te zijn. ‘Want of je nu kort of lang in de bijstand zit, een werkgever zal vragen wat heb je gedaan in de periode. Het is altijd beter om te zeggen ik heb meegewerkt bij de hondenbelasting dan ik heb thuis gezeten’, aldus Anthony.
2015-herbert raat maaike veeningenIn het verleden hebben we een extern bureau ingehuurd om de controles uit te voeren. Dat kostte de gemeente voor de hondencontroles meer dan 10.000 euro. Dus ja, we besparen er ook nog eens geld mee. Ook in Amstelveen moeten we kritisch zijn op de kosten.

Drankje
Het merendeel van het geld dat wij als gemeente krijgen wordt opgebracht door mensen die hard werken. Daar zuinig mee om gaan, wat is daar mis mee? Daarom hebben collega Maaike Veeningen en ik besloten om volgend jaar hiermee door te gaan. Woensdag bieden we alle deelnemers die de schouders er onder gezet hebben een drankje aan om hen te bedanken en het project af te sluiten.

Zie ook: AmstelveenWeb, AmstelveenBlog

Update: Ook in 2017 zijn ze weer in Amstelveen aan de slag:

Een reactie op “Uit de bijstand en aan de slag in Amstelveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.