2016 amstelveen park

We staan er in Amstelveen financieel goed voor. Weinig schulden en flinke buffers. Toch vinden wij, als college van B&W, dat het roer om moet. We willen niet meer ieder jaar elke euro opmaken zoals veel andere gemeenten doen. Het is verstandig om ‘het dak te repareren als de zon schijnt’.  Zo zorgen we dat onze kinderen niet noodgedwongen ons ‘tafelzilver’ moeten verkopen.

Amstelveen staat bekend als een rijke stad met veel voorzieningen voor sport, onderwijs, groen en cultuur. Ook hebben wij de laagste woonlasten in de regio. We staan hoog in de lijstjes van aantrekkelijkste woongemeente. Toch is Amstelveen geen villagemeente zoals Bloemendaal en Laren. Wat is het financiële geheim van Amstelveen?2016 roelog venemaschool

Cobramuseum
De belangrijkste reden is dat we jarenlang konden teren op meevallers uit grondopbrengsten. Wijken als Groenelaan, Middenhoven en Westwijk werden gebouwd en miljoenen guldens en later euro’s vulden de gemeentekas. Hiermee konden we goede schoolgebouwen neerzetten. Maar ook de Schouwburg en het Cobramuseum zonder dat we ons diep in de schulden moesten steken.

Oliestaat
Die tijd is voorbij, want we hebben geen weilanden meer over om bouwprojecten te starten. Jarenlang hebben we geleefd als een gezin dat elke maand het salaris tot de laatste cent uitgaf. Als een oliestaat die elk jaar weer een bron aanboorde en zo de rekeningen betaalde.2016 hockey

Tafelzilver
De keuze om vanaf volgend jaar geld te reserveren voor de toekomst, betekent een kentering in het gevoerde beleid. Sparen is nodig om te voorkomen dat de begroting wordt volgeladen met schulden. Wij willen niet dat dat onze kinderen het ‘tafelzilver’ zoals sportvelden moeten verkopen omdat zij geld nodig hebben.

Samen met de coalitie en de gemeenteraad kijken we wat verstandig is. Op dit moment denk ik dat we een substantieel bedrag van 2 á 3 miljoen euro jaarlijks opzij moeten zetten op een begroting van 220 miljoen.

2014- Herbert Raat Jaap Huizenga
2014- Herbert Raat Jaap Huizenga

Vandaag staat over dit onderwerp een interview (hieronder) met Jaap Huizenga hoofd financiën en mij in de krant AmstelveenDichtbij. De journalist is Eddie de Blieck. Huizenga en ik werken nu zes jaar samen. 

We zijn naar de rechtzaken in IJsland geweest om onze miljoenen bij Landsbanki terug te halen. Elke dag nog ben ik blij met de samenwerking en zijn goede adviezen.

Zie ook hieronder artikelen en uitzendingen van RTV Amstelveen over kadernota en begroting 2017 waarin we daadwerkelijk een begin maken om te sparen voor de toekomst

2016-4 mei interview AmstelveenDichtbij met wethouder Herbert Raat en Jaap Huizenga over financiën
2016-4 mei interview AmstelveenDichtbij met wethouder Herbert Raat en Jaap huizenga over financiën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.