Fotocredits: André Gerritsen
Fotocredits: André Gerritsen; bezoek Herbert Raat

Gisteravond ben ik weer op pad geweest met onze mensen om woonfraude op te sporen. En het was meteen raak. Dat de deur niet werd opgedaan vonden de buren niet raar. ‘Zij woont al meer dan een jaar niet meer hier, ze zit in Slowakije waar ze vandaan komt’, aldus de buurman.

Om woonfraude op te sporen vergelijken wij verschillende bestanden van Woningcorporatie Eigen Haard (onder andere verhuurder van sociale huurwoningen) met gemeentelijke gegevens. Het project heet Schijnwerper in de Wijk en is een middel om (goedkope) huurwoningen beschikbaar maken voor mensen die er echt recht op hebben. 

Bij misstanden die vanuit administraties niet kunnen worden verklaard, vind een huisbezoek plaats door een controleteam van de gemeente en Eigen Haard. Er is geconcludeerd dat er 131 woningen op de lijst staan voor huisbezoeken.

Reden voor een huisbezoek kan uiteenlopen van meerdere huishoudens die op één adres staan ingeschreven tot het illegaal onderverhuren van de woning. De gemeente gaat langs bij woningen in de sociale huursector, vrije huursector en bij koopwoningen. 

Je ziet al snel als het niet klopt. Bijvoorbeeld door gordijnen die de hele dag dicht blijven of rotzooi voor de deur. Door te gaan kijken zie je direct wat er aan de hand is.

Een andere flatbewoner vertelde ons dat er wel meer niet klopte in de flat. ‘Maar ik ga niemand verlinken, dat moeten jullie zelf uitzoeken’. Eerlijk gezegd ben ik wel geschrokken van situaties die we aantreffen. Kortom, er ligt nog een hoop werk.

2016 -februari controle-woonfraude
2016 -februari controle-woonfraude-Herbert Raat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.