Vanochtend heb ik  € 10.000 overhandigd aan Evert Middelbeek de manager van het Amsterdamse Bos. Het geld is voor de instandhouding van de monumentale bruggen. Waarom dragen we bij, Amsterdam kan het toch prima zelf betalen?

Dat klopt, maar de bijdrage is symbool van de samenwerking tussen onze gemeente en de hoofdstad. Wij liggen onder ‘de rook van Amsterdam’ met alle lusten en lasten.

Julia Wouters Lodewijk Asscher Herbert Raat
Julia Wouters, Lodewijk Asscher en Herbert Raat

Dat ‘een goede buur beter is dan verre vriend’ bleek in 2011 toen ik net wethouder was. Amstelveen had in 2007 getekend om 100 miljoen bij te dragen, samen met het Rijk en de regio, voor de rijksweg A9. De financiering was gebaseerd op drijfzand.

Bij de toenmalige wethouders en nu bewindslieden Lodewijk Asscher en Eric Wiebes, ben ik toen om hulp gaan vragen.

Amsterdam heeft ons gesteund om onder het contract uit te komen (lees HIER). Dit bespaarde ons tientallen miljoenen euro’s en voorkwam dat we ons in de schulden moeten steken. Ik heb toen beloofd dat wij zouden helpen bij het Bos. Daarom hebben wij in 2013  voor de instandhouding van het bos eenmalig een miljoen euro meebetaald.

Bibi en James, Herbert Raat in het Amsterdamse Bos 2014
Bibi, James en Herbert Raat in het Amsterdamse Bos 2014

Het bos ligt op ons grondgebied, maar de exploitatie doet Amsterdam. Veel Amstelveners genieten van het Bos en Amsterdam heeft de lasten. De bruggen in het Bos zijn historisch erfgoed. In 2013 hebben we van de bruggen een Amstelveens monument gemaakt. Zo kunnen we jaarlijks maximaal € 10.000 bijdragen aan het onderhoud uit onze monumenten pot.

Ook met huidig college van B&W in Amsterdam werken we goed samen. Zo hebben burgemeester Mirjam van ’t Veld, wethouder Maaike Veeningen en ik vanmiddag weer overleg met loco-burgemeester Kajsa Ollongren over de uitbreiding van de Internationale school in Amstelveen.

De school is een belangrijke vestigingsvoorwaarde voor veel buitenlandse bedrijven. De bedrijven zijn de economische kurk waar onze regio op draait. Amsterdam helpt ons daar weer bij.  En zo hoort het ook als goede buren.

Zie hieronder een item van RTV Amstelveen en artikel van Amstelveenblog.nl over dit onderwerp;

2016-18 mei AmstelveenBlog.nl; Herbert Raat geld voor monumenten Amsterdamse bos
2016-18 mei AmstelveenBlog.nl; Herbert Raat geld voor monumenten Amsterdamse bos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.