Updates zie onderaan het artikel

Na advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is de Paulusbunker, aan de Wolfert van Borsselenweg, nu een gemeentelijk monument. Het behoud van de bunker is van belang om aan onze kinderen en kleinkinderen te laten zien wat er is gebeurd in de oorlog. 

Amstelveen heeft een bewogen geschiedenis in de bezettingstijd. Van collega Jeroen Brandes heb ik het boek Jaren van Verduistering van Tini Visser gekregen. Hierin staan de oorlogsjaren indringend beschreven.

Tini Visser Jaren van Verduistering
Tini Visser Jaren van Verduistering

Jongerencentrum
De bunker is bij toeval een monument geworden. Aanleiding was een vraag vorig jaar van de Amstelveense fotograaf Anko Stoffels of hij het mocht kopen.

Veel Amstelveners kennen de bunker omdat het jarenlang een jongerencentrum is geweest. Volgens een vaste bezoekster is het aantal huwelijken dat ontstaan is in de bunker namelijk niet meer op twee handen te tellen…

Positieve toekomst
Samen met onze burgemeester Mirjam van ’t Veld bezoek ik regelmatig ons gemeentelijk vastgoed en zo kwamen we ook bij de bunker. Wij waren het snel eens om de bunker niet te verkopen, maar alles op alles te zetten om het een positieve toekomst te geven.

2015-Herbert Raat Mirjam van 'het Veld
2015-Herbert Raat Mirjam van ‘het Veld

Educatieve functie
Volgens sommigen schijnt er overigens ook nog een tunnel te lopen van een huis naar de bunker. Of het waar is? We weten het niet.

Maar belangrijker is dat we de bunker een educatieve functie gaan geven. Zo kunnen we het gebruiken om aan onze kinderen uit te leggen wat er is gebeurd in de oorlog.

Hoeveel mensen er geleden hebben, maar ook de bijzondere verhalen van dappere Amstelveners die hun leven hebben gegeven voor anderen. Dat gaan we samen doen met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi),  Amstelveen Oranje en andere Amstelveners.

Rechtzaken
Een paar buurtbewoners mw Henriette H.W.R. Nakad-Weststrate, de heer Eddy Boorsma en de heer Loonstein willen dat de bunker gesloopt wordt en spreken van ‘nazibunker’. Zij spannen nu rechtszaken aan en laten flink van zich horen. Dit is hun goed recht, maar ik ben het niet met hen eens.

Gemeentelijk monument
Een monumentale status heeft niets te maken met goed of fout, maar onderschrijft de cultuurhistorische waarde van een gebouw. De Paulusbunker is een van de weinige historische overblijfselen van de tweede wereldoorlog in Amstelveen. Daarom heeft de commissie Ruimtelijke Kwaliteit ook geadviseerd om er een gemeentelijk monument van te maken.

De aankomende tijd wil ik meer aandacht geven aan ons historisch erfgoed. Niet alleen aan stenen maar ook bijvoorbeeld aan het digitaliseren van ons fotoarchief. Zo kunnen veel meer Amstelveners er kennis van nemen.

Oude Dorp
Teveel historisch erfgoed is al verdwenen in Amstelveen. Zelfs ons Oude Dorp stond op de nominatie om te slopen. Zo werd er op 7 november 1963 in de Amstelveense gemeenteraad een voorstel besproken om het Oude Dorp af te breken en te vervangen door een kantoor en een nieuwbouwwijk. Het is er gelukkig net niet van gekomen.

Zie hieronder: een item over dit onderwerp van RTVAmstelveen, een artikel van 1 juni 2016 in Dichtbij, een artikel in Het Parool van 14 juli 2016,  een ingezonden brief van D.J.K Beynes, RTV Amstelveen op 22-7-2016 over kort geding, een kaart uit 1949 en een brief van het Openbaar Ministerie als reactie op een aangifte van de heer Loonstein tegen mij.

Mevrouw Henriette W.R. Nakad-Weststrate en de heer Eddy Boorsma krijgen overal NUL op het rekest. En een impressie van hoe we het gaan opknappen hieronder en alle UPDATES:

2016 1juni Amstelveen dichtbij bunker
2016 1juni Amstelveen dichtbij bunker
201614 juli Het Parool over bunker in Amstelveen
2016-14 juli Het Parool over bunker in Amstelveen
2016 Brief in Het Parool
2016 Brief in Het Parool van D.J.K. Beynes
De naam Paulusbunker is al in 1949 door de BRV Rijswijk, die alle bunkers in kaart bracht, toegekend. Dat is te zien in deze foto.
De naam Paulusbunker is al in 1949 door de BRV Rijswijk, die alle bunkers in kaart bracht, toegekend. Dat is te zien in deze foto.

UPDATE 31 januari 2016: Buurtbewoners mw Henriette W.R. Nakad-Weststrate heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie en de heer Eddy Boorsma een verzoek tot onderzoek bij de provincie. Samen hebben zij de directeur van het verzetsmuseum Zuid-Holland benaderd. Overal krijgen ze nul op het rekest. Vandaag heb ik de gemeenteraad geïnformeerd hierover, zie HIER voor alle officiële documenten hierover en artikelen hieronder.

UPDATE augustus 2016: Van het Openbaar Ministerie heb ik deze brief ontvangen. De heer Loonstein van Federatief Joods Nederland heeft op 3 augustus aangifte tegen mij gedaan omdat ik volgens hem de Holocaust ontken. De aangifte is op 15 augustus geseponeerd.

UPDATE 2 februari 2017: Omgevingsvergunning is aangevraagd. Zo gaat het worden:

bunker1-vs4-161206

UPDATE 19 april 2017: Tegenstand van Henriette Nakad-Westrate en Eddy Boorsma blijkt kennelijk om de waarde van hun huis te gaan.

UPDATE 15 november 2108: Lees HIER de stand van zaken over de procedures.

Update 26 augustus 2020: Uitspraak Raad van State: bunker blijft monument en kan gebruikt worden voor een educatieve functie, lees HIER de uitspraak en HIER het persbericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.