Zie voor een update 10-6-2017 onderaan de tekst
Binnenkort is het weer zover, op 14 juni arriveert de nieuwe haring. Ook bij onze wereldberoemde visboer de Volendammer Visspecialist Henry Schilder aan de Van der Hooplaan. Vanochtend was ik bij hem en Henry vertelde me, dat hij bezoek had gehad van een ambtenaar van de gemeente Amstelveen. De boodschap was dat hij geen korenwijntje meer mocht aanbieden bij de nieuwe haring.

Het is een goede Nederlandse traditie om in de week als de nieuwe haring arriveert klanten een korenwijntje aan te bieden. Niet alleen heel klantvriendelijk, maar ook goed voor de sociale cohesie. Iedereen maakt dan een praatje met elkaar bij de haring.

Voor mij is dit een voorbeeld van landelijke regelgeving waar het doel, namelijk om mensen te beschermen tegen alcoholmisbruik, uit het oog verloren is. Doorgeschoten wettelijke regelgeving en vervolgens de handhaving daarvan.

2014 VVD team Amstelveen met Inza Gast, Herbert Raat, Kees Noomen, Petra Kirch bij visboer Henry Schilder
2014 VVD team Amstelveen met Inza Gast, Herbert Raat, Kees Noomen, Petra Kirch bij Visspecialist Henry Schilder

Drank- en Horecawet
In 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet ingevoerd. Het doel van de wet is gezondheidsschade door alcohol bij jongeren voorkomen en verstoring van de openbare orde door alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen. In 2014 maakte een aanpassing van de wet onder meer dat de leeftijdsgrens werd aangepast van 16 naar 18 jaar. Ook moeten gemeenten verplicht een preventie- en handhavingsplan opstellen waarin ze beschrijven hoe ze ervoor zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar.

Prima doelstellingen allemaal. Maar helaas zijn we nu zover dat we bezig zijn met handhaving van het traditionele korenwijntje bij de haring. Wie beschermen we daarmee? Wat heeft dit te maken met alcoholmisbruik? Is dit nou oneerlijke concurrentie met de horeca?

Het antwoord is dat we hiermee niemand beschermen of alcoholmisbruik aanpakken. Alleen het draagvlak voor handhaving wordt zo ondermijnd. “Hebben ze niet wat beters te doen?” zal iedereen denken.

Symboolpolitiek
Sinds 2013 is de burgemeester verantwoordelijk voor het toezicht op de drank en Horecawet. Daarom heb ik Henry beloofd om het dinsdag meteen op te nemen met onze burgemeester Mirjam van ’t Veld. Zij is bij uitstek een bestuurder waar de inhoud voorop staat.

Symboolpolitiek door regelgeving uit Den Haag, om het korenwijntje bij haring te verbieden, hoort daar in de verste verte niet bij lijkt me. Misschien een goed idee voor de onderhandelaars in Den Haag voor een nieuw kabinet: betere wetgeving, zodat we ons niet met dit soort futiliteiten bezig hoeven te houden.

Zie voor artikelen over dit onderwerp hieronder. En Update 10-6 2017: korenwijn kan gewoon geschonken worden in Amstelveen.

Update 22-5-2020: Visspecialist Henry Schilder 30 jaar in Amstelveen (lees HIER).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.