Update 14-11-2021: religieuze symbolen horen bij het priveleven, lees HIER , HIER en HIER.
Vorige week werd bekend dat het sinterklaascomité geen intocht meer wil organiseren in Amstelveen vanwege de zwarte pietendiscussie. Het sinterklaasfeest en zwarte piet fungeren als bliksemafleider voor de echte, onderliggende discussie over de  immigratie en integratie in Nederland.

2015-sinterklaas-Herbert Raat-sint-samenzang

Zoals veel Nederlanders ben ik opgegroeid met Sinterklaas. Wat een fantastisch feest was het bij ons thuis. Cadeau’s, leuke gedichten en soms kwamen er ook nog een paar geinige pieten op bezoek. Dat de pieten leken op de oudere buurjongens hadden mijn zusje, broertje en ik niet door. Op latere leeftijd stonden wij, op verzoek, op deuren en ramen te bonzen bij gezinnen met jonge kinderen in de straat.

Toen de discussie over zwarte piet een paar geleden begon vond ik het flauwekul. Hoe kun je het in je hoofd krijgen dat zwarte piet racistisch zou zijn? Alsof we als Nederlanders doelbewust mensen met een donkere huiskleur willen beledigen.

Johan Cruijff
Aan de anders kant: waarom houden we zo vast aan zwarte piet? Hij is toch niet meer dan een lollig fictief figuur voor een kinderfeest. Een soort prins carnaval, maar dan anders. Het lijkt erop dat het sinterklaasfeest symbool is geworden voor een tijd in Nederland toen we nog ‘onder elkaar’ waren met gedeelde normen en waarden. Een onbezorgde tijd met Johan Cruijff op het wereldkampioenschap voetballen.

2016 Johan Cruijff

Maar ook een gezellige tijd met het is weer voorbij die mooie zomer, en natuurlijk AVRO’ s Wie-kent-kwis. Een tijd zonder zwarte en witte scholen, gelijkheid van man en vrouw was vanzelfsprekend en van vrouwen gehuld in een nikab hadden we nog nooit gehoord.

Jodenhaat
De echte zorgen van veel Nederlanders gaan over immigratie. Zorgen over het verlies van onze westerse waarden. We zijn nu met 17 miljoen mensen in dit land. Sommige mensen hebben het gevoel een minderheid te worden in hun eigen land, stad of zelfs buurt. In straten in Amsterdam-West is het niet meer aan te raden om met een keppeltje rond te lopen. De documentaire ‘De Kanarie in de Kolenmijn’ van Hanneke Groenteman over de Jodenhaat sprak boekdelen.

Gewetensdwang
Wat mij betreft kunnen we beter onze energie steken in het verdedigen van onze open westerse samenleving. Waar tolerantie moet worden verdedigd tegenover gewetensdwang. Geen ruimte geven aan stromingen die tornen aan de scheiding van staat en kerk. Of aan hen die de gelijke rechten van man en vrouw willen opheffen.

Religieuze symbolen
Weerstand geven aan bijvoorbeeld de Amsterdamse politietop die overweegt een hoofddoekje toe te staan als onderdeel van het politie-uniform. Publicist Paul Scheffer schreef het al in 2000:

In het openbare leven behoort geen plaats te zijn voor stromingen die de scheiding van staat en kerk of de gelijke rechten van man en vrouw willen opheffen. Religieuze symbolen als hoofddoekjes horen bij het privéleven en niet bij een openbare functie als de politie’. 

Als we onze open samenleving in stand willen houden dan moeten we daar pal voor staan. Dat is belangrijker dan een paar clownspieten tijdens de intocht.

Pragmatisch
Nu heeft het sinterklaascomité bekend gemaakt te stoppen. Zij zijn al lange tijd met de burgemeester in overleg over de invulling van het feest. Sommige mensen hebben moeite met zwarte piet, veel meer Amstelveners hebben dat niet. Het comité organiseert al jarenlang een grandioze intocht waar veel kinderen plezier aan beleven.

De vraag voor hen en ons was: hoe ga je om met mensen die moeite hebben met de figuur van zwarte piet. Ons voorstel was pragmatisch; als negentig procent zwarte piet fantastisch vindt en tien procent niet: doe voor die laatste procent dan een paar clownspieten. Zo houden we rekening met iedereen in Amstelveen. Helaas is het niet zo gelopen.

Amstelveen verdient een intocht met veel zwarte pieten, clownspieten en ouderwetse Nederlandse gezelligheid. Daar doen we onze kinderen het meeste plezier mee. En voor de mensen die helemaal geen pieten willen, die kunnen naar de intocht in Amsterdam.

Zie voor artikelen en de visie van Toon Hermans en André van Duin over dit onderwerp hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.