Tijdens het zomerfeest in Bovenkerk werd ik aangesproken door mevrouw Corrie van Hugten. Zij zit in een rolstoel en ervaart dat sommige stoepen in het Stadshart een onneembare vesting zijn. Vorige week vroeg zij hier ook aandacht voor in het Amstelveens Nieuwsblad.

Ik nam vlak daarvoor al met haar de proef op de som. We spraken af bij de parkeerplaats naast restaurant Kokusai. “De parkeerplaats is er wel, maar om de stoep af en verderop weer op te komen is voor mij niet te doen,” vertelt mevrouw van Hugten. “En ik heb best spierballen.”

Een stukje verderop waar de stoep verlaagd is, zodat rolstoelers de weg over kunnen steken, komen we het volgende probleem tegen: aan de overkant van de straat staan bouwhekken tot aan de weg. Dit betekent over de weg rollen tot de eerstvolgende schuine stoeprand.

Voor mij is duidelijk dat we zaken moeten veranderen. Bij aanbesteding van werkzaamheden in de openbare ruimte is meer aandacht nodig voor belangen van inwoners in een rolstoel. Het is geen onwil, want er zijn provisorisch wel een paar stoepen verlaagd, maar zodanig dat je er met een rolstoel eigenlijk niet behoorlijk op of af kunt. Kortom: de wil is er, maar de juiste uitvoering ontbreekt.

De situatie bij het voormalig V&D-pand is natuurlijk tijdelijk, toch zijn er punten die voor verbetering vatbaar zijn. Ik spreek met haar af dat ik na de zomer met haar en een andere rolstoelgebruikers een schouw wil doen in het Stadshart. Zo gaan we samen werken aan een beter toegankelijk Amstelveen.

De bedoeling is dat rolstoeltoegankelijkheid, net als duurzaamheid, een belangrijke randvoorwaarde moet zijn in al onze aanbestedingen van werk aan de openbare weg. Wat mij betreft beginnen we bij de werkzaamheden aan ons nieuwe Stadshart.

En mocht u in de tussentijd nog andere situaties tegenkomen in Amstelveen waar we zaken kunnen verbeteren, laat het mij dan weten via h.raat@amstelveen.nl

Dit bericht in de media zie hieronder:

UPDATE 27-9-2017: Deze week met de collega’s, rolstoelers, ambtenaren en belanghebbende op pad geweest in het Stadshart. Hieronder een aantal artikelen hierover en item van RTV Amstelveen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.