Gemeenten dreigen Eneco-raad van commissarissen (rvc) naar huis te sturen’, kopte Het Parool donderdag. Er zou sprake zijn van verstoorde verhoudingen bij het verkoopproces. Wij in Amstelveen zien dat anders.

De actie om de rvc naar huis te sturen vind ik onverstandig. Niemand schiet hier iets mee op, het bedrijf niet en aandeelhouders zeker niet. Vrijdag zijn collega Peter Bot en ik afgereisd naar het Eneco hoofdkantoor in Rotterdam. Daar gaf bestuurder Jeroen de Haas en rvc-voorzitter Edo van den Assem van Eneco tekst en uitleg aan alle aandeelhouders over de ontstane situatie.

Mijn conclusie is dat partijen materieel niet ver uit elkaar  liggen. Het gaat meer om verhoudingen, macht en misverstanden. Daarom heb ik namens Amstelveen bij de vergadering gepleit om het hoofd koel houden. Ook hebben we een beroep gedaan op de 29 van de 53 gemeenten die het vertrouwen wilden opzeggen om hier, in het belang van iedereen, vanaf te zien.

Of je nu, als gemeente, je aandelen wel of niet wilt verkopen, het wegsturen van de rvc kost iedereen geld. Daarom zou het goed zijn als ook gemeenteraden zich zouden laten horen.

Symposium ‘Aandeel in Duurzaamheid
Op 1 februari organiseren we als gemeente samen met Greenpeace, CNV  en FNV een Symposium ‘Aandeel in Duurzaamheid’: over de rol van gemeenten in de energietransitie. Het symposium is bedoeld om een brede en inhoudelijke discussie te faciliteren over hoe gemeenten via aandeelhouderschap hun doelstellingen van lokaal duurzaamheidsbeleid kunnen realiseren.

Gemeenten moeten de komende jaren vol inzetten op de realisatie van duurzame doelstellingen die in (inter)nationale klimaat- en energieakkoorden zijn overeengekomen. Het symposium biedt kansen om nieuwe wegen te verkennen voor de invulling van lokaal duurzaamheidsbeleid.

UPDATE 16-4-2018: CEO Jeroen de Haas vertrekt.

Zie voor artikelen over dit onderwerp hieronder.

Een reactie op “Hoofd koel houden bij Eneco

  1. Heeft het (eventuele) bod van Shell op Eneco er nog iets mee te maken? Heeft dit invloed op de aandelen die de gemeente Amstelveen in bezit heeft van Eneco?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.