De college’s van B&W in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht hebben aangegeven dat zij hun aandelen Eneco willen verkopen. Wij in Amstelveen niet. Het bedrijf is nu nog in handen van 53 gemeenten.

In 2009 was er ook al sprake van verkoop, ik vond dat toen geen goed idee. Nu nog steeds niet. Eneco is dit jaar gesplitst in een netwerkbedrijf en een leveringsbedrijf. Met de verkoop van de aandelen kan de duurzame koers, die onder leiding van Eneco topman Jeroen de Haas is ingezet, in gevaar komen.

Publieke belangen
Energie is strategisch van belang voor Nederland. Eneco is één van de weinige bedrijven die de energietransitie gaat overleven omdat ze echt een duurzame visie hebben. Zo worden we minder afhankelijk van anderen voor onze energie. De transitie is van belang voor een duurzame toekomst. Daarom zijn er ook publieke belangen om de aandelen te houden.

Prof. dr. ir Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit deed zaterdag in het Algemeen Dagblad ‘een duit in het zakje’. ‘Denk nog eens goed na gemeenten voordat je de aandelen gaat cashen. Eneco verkopen aan de hoogste bieder helpt de energietransitie niet’, aldus de professor.

Uitverkoop:
Bij verkoop kunnen de aandelen in handen komen van een buitenlandse partij die Eneco gaat gebruiken om hun grijze energie meer te laten renderen. Daarom is Jan Willem Zwang zelfs een crowdfunding actie gestart om Eneco in publieke handen te houden.

De actie vind ik ontzettend goed. Toch is raar, de aandelen zijn nu in al in publieke handen bij de gemeenten. Hopelijk komen gemeenteraden in Rotterdam, Den Haag en andere steden in actie. Zij hebben de sleutel in handen. Door hun college’s te dwingen om de aandelen, net als Amstelveen, niet in de uitverkoop te doen.

Zie hieronder mediaberichten over dit onderwerp en het artikel van Marc Chavannes bij De Correspondent (briljant stuk):

Update 2017-23-9: Samen met collega Peter Bot naar de aandeelhoudersvergadering geweest. Op de vergadering heb ik aangekondigd dat Amstelveen een symposium organiseert over de toekomst van Eneco. Dit gaan we samen doen met andere steden, vakbonden en iedereen die mee wil doen. Vooral het lange termijn belang zal aandacht krijgen. Er is wat mij betreft al genoeg verkocht in dit land. Door de aandelen in publieke handen te houden kunnen we de duurzame koers van Eneco en gemeenten verder helpen. 

Update 2017-4-10: Ook Den Haag tegen verkoop.  De vraag is nu: stemt Leefbaar Rotterdam ook tegen of zetten zij de erfenis van Pim Fortuyn bij de vuilnisbak.

Update 2017-27-10: het wordt spannend:

Update 2017-20-11: We gaan op 1 februari 2018 een symposium organiseren onder het motto: aandeel in duurzaamheid. Locatie is Rotterdam:  over de rol van gemeenten in de energietransitie. Meld je snel aan want vol is vol.

Journalist Marc Chavannes in De Correspondent 31-8-2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.