Update: 22-03-2019 en 30-9-2019 voorrang geregeld, zie onderaan de tekst
Vorige week ben ik op bezoek geweest bij Stephan Nolte in Middenhoven. Hij is 29 jaar, werkt en woont nog bij zijn ouders op zolder. Per jaar komen er ruim 400 sociale woningen vrij in Amstelveen. Toch hebben onze jongeren geen schijn van kans op een woning. Daarom wil ik in de woonverordening laten vastleggen dat we vijftig woningen exclusief voor onze jongeren gaan reserveren.

Elke week kunnen we in de krant lezen dat de woningmarkt vooral rond en in Amsterdam totaal overspannen is. Voor elke huis of het nu een villa, rijtjeshuis, flat, koop- of sociale woning is, mensen staan ervoor in de rij. Daarbij komt dat Amstelveen heel populair is, we liggen op een goede locatie, we hebben geweldige voorzieningen en lage lokale lasten.

De overspannen woningmarkt is mooi als je al een huis hebt, maar vervelend voor starters zoals makelaar Brockhoff vorige week schreef. Zeker als je net begint op de arbeidsmarkt dan heb je niet meteen een hoog inkomen en dus is een sociale woning de oplossing. In onze gemeente hebben we ruim tienduizend sociale woningen, ongeveer een derde van de woningvoorraad. Dus wat is het probleem?

Liever in Amstelveen
Via het reguliere systeem van woonruimteverdeling, inschrijving bij Woningnet en het opbouwen van voldoende inschrijfjaren, blijken jongeren zoals Stephan niet in aanmerking te komen voor een sociale woning in Amstelveen.

Het huidige toewijzingssysteem voor woningen is regionaal bepaald en werkt voor geen meter. Het systeem is er niet op gericht of je een woning nodig hebt, maar hoe lang je ingeschreven staat. Het gevolg: woningen gaan vooral naar mensen van buiten Amstelveen.

Zij zitten voor hetzelfde geld liever in Amstelveen dan in minder populaire gebieden in de regio. Daarbij komt ook nog dat er veel te weinig koopwoningen zijn dus veel mensen zitten ‘vast’ in hun sociale woning.

Jongeren voorrang op de woningmarkt
Tijdens de presentatie van ons verkiezingsprogramma heb ik aangekondigd dat het voor ons een speerpunt is dat Amstelveense jongeren voorrang krijgen op de lokale woningmarkt. De vraag is alleen hoe kun je dat regelen? Daarom heb ik aan onze ambtenaren gevraagd om met een voorstel te komen.

Oplossing
Nu hebben we maandag een nieuw voorstel besproken. Het positieve is dat er mogelijkheden zijn om Amstelveense jongeren meer kansen te geven. Het blijkt dat De Huisvestingsverordening Amstelveen 2016 hoofdstuk 2, paragraaf 5 de mogelijkheid geeft om te experimenteren met regels voor woonruimteverdeling die nu (nog) niet in de Huisvestingsverordening zijn opgenomen.

Het college van B&W ga ik nu voorstellen om in samenwerking met woningcorporatie Eigen Haard gebruik maken van deze experimenteerruimte door vijftig woningen voor jongeren tussen 22 en 32 jaar hiervoor te reserveren. Het kan niet meteen ingaan. Regels en voorwaarden moeten worden opgesteld. Iedereen moet meewerken.

Gelukkig zijn mijn collega’s positief gestemd over het idee. En ook de directeur van Eigen Haard Bert Halm is iemand met oog voor de praktijk. Hopelijk is het formeel voor eind juni geregeld. Dit geeft Stephan en andere Amstelveense jongeren de kans op een eigen woning in plaats van een zolderkamer in hun ouderlijk huis.

Zie hieronder een artikel van het Amstelveens Nieuwsblad over dit onderwerp:

Update 22-03-2019: voorrang formeel geregeld,

3 reacties op ‘Voorrang voor Amstelveense jongeren bij woonruimteverdeling

  1. Goed plan , en met de vele nieuwbouwwoningen die nu op stapel staan in Amstelveen gaat de doorstroming wellicht versnellen , elke nieuwbouw- bewoner laat immers ergens een woning achter

  2. Helaas lijkt er alleen maar aandacht te zijn voor nog thuiswonende jongeren en lijkt een andere groep te worden vergeten.
    Ik ben moeder van een dochter van 28 jaar die ruim 5 jaar geleden haar geluk niet op kon en een zeer ruime 2 kamer woning als jongerenwoning in Amstelveen kreeg toegewezen, maar nu na ruim 5,5 jaar op straat komt te staan omdat doorstroming naar een andere sociale huurwoning in Amstelveen kansloos lijkt. Zij komt volgens het toewijzingssysteem met een inschrijfduur van 10 jaar uitsluitend in aanmerking voor een aanmerkelijk kleinenere woning in bijvoorbeeld Zaandam of Amsterdam Noord waarmee zij opnieuw weer inschrijfduur zal moeten opbouwen om misschien over 10 jaar terug te kunnen keren naar Amstelveen. Het is echt onbegrijpelijk dat voor geboren en getogen inwoners in Amstelveen die in deze positie komen geen aandacht is en hierdoor weer hun zelfstandigheid dreigen te moeten inleveren en terug naar ouders of elders moeten inwonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.