Dinsdagochtend 5 juni kwam het bericht dat er een kantoor gekraakt was.  Al snel bleek dat het ging om de ‘We are Here’ groep uit Amsterdam. Na overleg met onze burgemeester Bas Eenhoorn ben ik naar hen toegegaan (lees HIER) met de mededeling dat wij kraken niet willen in Amstelveen.

Geen recht
De groep bestaat voornamelijk uit Afrikaanse mannen. Door de rechter is vastgesteld dat velen van hen geen recht hebben op verblijf en integratie in Nederland. Daarom moeten zij terug naar het land van herkomst.

Uitgeprocedeerd
Het uitgangspunt van het college van B&W is rechtsstatelijk. Wij behandelen iedereen humaan. Als iemand zorg nodig heeft dan zorgen we daarvoor. Aan de andere kant, kraken mag niet. Mensen die uitgeprocedeerd zijn moeten, indien mogelijk, terug en anders naar een opvangvoorziening van het rijk. Daarom heb ik hen in contact gebracht met de mensen van de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Anti-kraak:
Wij hebben alle pandeigenaren gewaarschuwd dat zij anti-kraak maatregelen moeten nemen. Het kan niet zo zijn dat de krakers over een paar weken weer een ander pand kraken omdat eigenaren geen maatregelen hebben genomen.

Positief
Het positieve van de situatie is dat er nu veel plekken beschikbaar komen voor anti-kraak. Dit geeft mogelijkheden voor veelal Amstelveense jongeren om tijdelijk goedkoop (lees HIER) te kunnen wonen.

Zie hieronder een interview met AT5 en artikelen over dit onderwerp:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.