UPDATE 2018-29-8 onderaan de tekst.
Ondanks de aanwezigheid van GroenLinks en de PvdA in het nieuwe stadsbestuur kiest Rotterdam voor verkoop van de Eneco-aandelen. Den Haag ging hen eerder al voor. Opvallend, omdat beide partijen voor de verkiezingen nog verklaarde tegenstanders van verkoop waren. 

Invloedrijke rol
Door de voorgenomen verkoop van Rotterdam en Den Haag blijft nu nog maar 9% van de aandelen in handen van de gemeenten die het graag willen behouden. De vraag is: Kunnen we met zo weinig aandelen in publieke handen en zonder een grote gemeente als aandeelhouder een invloedrijke rol blijven spelen in het bedrijf? Dit ga ik vandaag bespreken met mijn collega’s in het college van B&W. Wat mij betreft gaan we met twee opties naar de gemeenteraad; houden of verkopen.

Wij in Amstelveen zijn altijd tegen verkoop geweest. Voor de verkiezingen was nog 25% van de gemeenten tegen verkoop. Het gaat in deze zaak om principes en geld. Eneco is onder directeur Jeroen de Haas koploper geworden in duurzaamheid. Mede daardoor is de waarde van het bedrijf volgens deskundigen 3 miljard euro of meer waard.

Kip met de gouden eieren
Voor een gemeente als Rotterdam met ruim 30% van de aandelen zou verkoop 600 miljoen euro kunnen opleveren. Amstelveen met 1,5% van de aandelen kan rekenen op ruim 30 miljoen euro. Daar staat tegenover dat we de jaarlijkse dividend inkomsten gaan inruilen voor een eenmalige zak met geld. Het voelt als het slachten van de ‘kip met de gouden eieren‘.

Publieke voorzieningen
Daarnaast speelt er een discussie over de rol van de overheid. Moet je als lokale overheid in een commercieel bedrijf blijven zitten? Essentiële publieke voorzieningen als energie kan je niet aan de markt over laten. Toch gebeurt dit wel in Nederland. Wij zijn de afgelopen jaren wat mij betreft doorgeslagen om dit soort zaken te privatiseren.

Noorwegen
Mocht de gemeenteraad beslissen om te verkopen, dan hoop ik op een aanpak á la Noorwegen. In tegenstelling tot Nederland hebben zij hun olie- en gasopbrengsten niet meteen uitgegeven. Het geld zit voornamelijk in een staatsfonds om ook welvarend te blijven als er geen olie-inkomsten meer zijn. Het zou verstandig zijn als wij in Amstelveen dit ook doen of tenminste voor een gedeelte van het geld. Laatste woord hierover is uiteraard aan de gemeenteraad.

UPDATE: 29-8-2018 Voorstel aan de gemeenteraad gestuurd om de aandelen te houden of te verkopen. Klik HIER voor het raadsvoorstel Eneco. Op 26-9-2018 heeft de gemeenteraad ingstemd met verkoop.

Zie hieronder de webpagina’s van de GroenLinks en de PvdA Rotterdam over Eneco voor de verkiezingen en artikelen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.