De tekst in ons politiek akkoord is duidelijk: Amstelveen wordt een rookvrije gemeente. Rondom openbare gebouwen, schoolpleinen, OV-haltes en sportverenigingen mag niet meer worden gerookt. Gisteren was er in de uitzending van Nieuwsuur veel aandacht voor Amstelveen en het terugdringen van roken op straat.

Sigaretten in een glaasje
Roken was jarenlang de normaalste zaak van de wereld in Nederland. Ik kan me nog herinneren dat tijdens verjaardagen standaard sigaretten in een glaasje op tafel stonden. Leraren rookten in de klas en zelfs in vliegtuigen mocht je een sigaret opsteken.

In 20 jaar is er veel veranderd. Je kunt het je niet meer voorstellen dat iemand in een restaurant een sigaret opsteekt. Of dat je collega op kantoor een asbak op zijn bureau zet en het op een paffen zet. Zo is roken iets van de vorige eeuw geworden.

Rookverbod op terras
Tot 2011 heb ik gerookt en ik vond het vreemd dat iemand daar last van zou hebben. Als iemand me op een terras aansprak of ik mijn sigaret wilde uitdoen, vond ik dat heel overdreven. Inmiddels begrijp ik dat het echt heel vies is voor andere mensen en zeker als er kinderen in buurt zijn, is het onacceptabel. Vorig jaar kondigde het beroemde café-restaurant Amsterdam dan ook een rookverbod aan op het terras.

Als liberaal vind ik niet dat roken verboden moet worden. In je eigen omgeving, in je eigen auto, in je eigen huis kun je roken. Maar niet meer in een omgeving waar anderen, en vooral kinderen, daar last van hebben.

Rookvrije generatie
Om te streven naar een rookvrije generatie ben ik het van harte mee eens. Een mooi voorbeeld is hoe de Groningse verslavingsarts Robert van de Graaf dit onderwerp daar op de kaart heeft gezet. Toen hij nog in de jeugdzorg werkte, viel het hem op hoe normaal iedereen het vond dat jonge cliënten sigaretten kochten. Volgens hem zijn de meeste mensen die verslaafd zijn geraakt aan tabak, begonnen met roken omdat ze op jonge leeftijd anderen zien roken.

Eenmaal verslaafd is het heel lastig om daar weer vanaf te komen. Daarom moeten we toe naar een situatie waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat kinderen volwassenen zien roken. Dan wordt de kans dat zij later verslaafd raken en daarnaast mogelijk ernstige ziektes krijgen, veel kleiner.

Zonde van het geld en gezondheid
Dit betekent wel dat we meer rookverboden gaan krijgen. Nu mag je onder de luifel van het Raadhuis niet meer roken. In de toekomst ook niet meer rondom openbare gebouwen, schoolpleinen, OV-haltes, ziekenhuizen en sportverenigingen. Of we het kunnen handhaven is afhankelijk van de juridische mogelijkheden. Toch hoop ik vooral dat rokers inzien dat het zonde is van het geld en hun gezondheid om door te roken.

Twintig jaar geleden konden we het niet voorstellen dat roken in cafés en restaurant echt zou verdwijnen. Over twintig jaar denk ik dat we het ons niet meer kunnen voorstellen dat mensen rokend op het terras hebben gezeten, bij de bushalte of het sportveld stonden.

Klik HIER voor de uitzending van Nieuwsuur en zie voor artikelen en de uitzending van M op 6 augustus waar ik te gast mocht zijn met kinderarts Noor Rikkers hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.