UPDATE 25-11-2019 Eneco verkocht aan Japanners, opbrengst circa 50 miljoen voor Amstelveen, zie onderaan de tekst
In het blad Binnenlands Bestuur staat deze week een interview met mij over de strijd om Eneco. Het is een terugblik op een veelbewogen jaar. Samen met 52 andere gemeenten zijn wij eigenaar van het bedrijf. Eneco is onder leiding van Jeroen de Haas een voorloper op het gebied van duurzaamheid geworden.

De belangrijkste aandeelhouders zijn Rotterdam en Den Haag. Zij bezitten samen bijna de helft van de aandelen. Wij zijn in Amstelveen tegen verkoop geweest omdat we de stroomvoorziening niet volledig aan de markt willen overlaten. Bovendien hebben we zo een partner die duurzaamheidsdoelstellingen kan helpen waarmaken.

Verkiezingen
Bijna leek het te lukken om Eneco niet te verkopen, omdat partijen zoals GroenLinks en de PvdA in Rotterdam voorafgaand aan de verkiezingen ook tegen verkoop waren. Helaas zijn zij dat na de verkiezingen niet meer.

Nu is het tijd om de balans op te maken over hoe verder. Kunnen we met zo weinig aandelen in publieke handen en zonder een grote gemeente als aandeelhouder een invloedrijke rol blijven spelen in het bedrijf? Het antwoord is aan de gemeenteraad.

Zie het volledige interview hieronder. Journalist is Martin Hendriksma.

UPDATE 25-11-2019 Eneco verkocht aan Japanners, opbrengst circa 50 miljoen voor Amstelveen, zie (HIER) en zie hieronder.

2018-augustus Binnenlands Bestuur interview Herbert Raat Eneco 1 van 2
2018-augustus Binenlands Bestuur interview Herbert Raat 2 van 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.