Het CDA in Amstelveen wil de OZB (onroerend zaakbelasting) verhogen. Huizenbezitters horen volgens hen bij de ‘happy majority’ en kunnen wel meer betalen volgens CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. Ik ben het niet met hen eens. Waardestijgingen op papier betekent niet dat je meer te besteden hebt. Een eigen huis is geen pinautomaat voor de overheid.

Wij hebben de OZB nooit, ook niet tijdens de crisis, gebruikt als makkelijke geldkraan voor de gemeente. Per jaar komt er ongeveer 20 miljoen euro binnen. Nu worden we door het rijk daarvoor gestraft. We krijgen tussen 2017 en 2019 circa 2,5 miljoen euro minder uit het gemeentefonds. Waarom is dat?

Bizar
Enerzijds omdat de prijzen van huizen in deze regio harder stijgen en anderzijds omdat wij door ons beleid relatief lage woonlasten hebben. In Den Haag vinden zij dat we de OZB maar moeten verhogen. Bizar vind ik het dat je gestraft wordt als gemeente als je lasten laag houdt.

Middenklasse en ouderen
Tijdens de crisis zijn de lage inkomens veelal buiten schot gebleven. ‘Nivelleren is een feest’, aldus toenmalig PvdA partijvoorzitter Hans Spekman daarover. Keerzijde van dat beleid is dat de rekening van de crisis vooral bij de middenklasse en ouderen terecht kwam.

Jarenlang kregen zij geen loonsverhogingen of indexering van de pensioenen. Maar wel hogere bijdragen aan van alles en nog wat. Wat geeft het CDA de middenklasse en ouderen nu als dank? Een hogere rekening omdat hun huis op papier meer waard is geworden.

Mensen in de steden
Graag stel ik CDA-fractievoorzitter Pier Rienks een ander plan voor. Trek samen met ons op om dit onrechtvaardige beleid aan de kaak te stellen in Den Haag. Net als mijn partij de VVD zit het CDA in het kabinet. Vaak wordt er gezegd dat het CDA in Den Haag er alleen is voor het platteland. Een mooie kans om te laten zien dat ze ook opkomen voor de mensen in de steden.

Zie voor een woonlastenvergelijking en artikelen hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.