Update 18-9-2020: Amstelveen stelt 65.000 euro beschikbaar aan Urbanuskerk, zie onderaan de tekst
We zaten zaterdagavond in de tuin te eten. Overal hoorden we plotseling sirenes, de telefoon ging over. Het was burgemeester Bas Eenhoorn. ‘Herbert, ik krijg door dat er brand is in de Urbanuskerk in Bovenkerk, heb jij iets gehoord’, vroeg hij. Ik rijd er wel even heen was mijn antwoord’. Het was het begin van een emotioneel weekend.

Pierre Cuypers
Al snel bleek dat het goed mis was. De vlammen sloegen al door het dak. Mensen stonden te huilen voor de kerk. De Urbanuskerk is de trots van Bovenkerk. Architect is de beroemde Pierre Cuypers. De afgelopen jaren is er hard gewerkt op de kerk te restaureren. Zondag zou het orgel in gebruik genomen worden.

Samen met collega wethouder collega Floor Gordon ben ik er tot diep in de nacht geweest tot het sein brandmeester is gegeven. Gelukkig kon de brandweer de markante toren redden.

Afsluiten
Zondag bleek pas echt wat de brand had aangericht. De emoties liepen hoog op en ook Marijn van Ballegooijen was ter plekke om met mensen te spreken. Heel veel mensen kwamen kijken, om de zaak veilig te houden hebben we zelfs de straat moeten afsluiten.

De brand snijdt door de ziel van Amstelveen. De kerk is ook nog een Rijksmonument. De aankomende dagen gaan we onder leiding van onze burgemeester met alle betrokkenen aan de slag om de kerk te bewaren en herstellen.

Update 18-9-2020: Amstelveen stelt 65.000 euro beschikbaar aan Urbanuskerk, lees HIER.

Zie voor een uitzending van RTVA, artikelen en foto’s hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.