Update 16-4-2019: Onze mensen zijn daadwerkelijk aan de slag en Update 16-10-2020: Na anderhalf jaar goede resultaten, zie onderaan de tekst.
Vandaag heb ik bekendgemaakt dat Amstelveen oud-politieagenten gaat inzetten om de politie te ondersteunen bij het bestrijden van inbrekers. Onze inwoners hebben te maken met een toenemend aantal inbraken en de verwachting is dat dit de komende tijd nog verder gaat toenemen. Na alle middelen te hebben ingezet die van Rijkswege voor handen zijn, is het tijd voor onorthodoxe maatregelen.

34 procent daling
Alles heeft de gemeente in de afgelopen jaren gedaan om de trend van het groeiend aantal inbraken te doorbreken. Van het verstrekken van subsidies voor inbraakpreventie in en rondom het huis tot het kosteloos laten uitvoeren van een schouw, voorlichting, het inzetten van een tekstkar en het financieel ondersteunen van WhatsApp-buurtpreventiegroepen. Ook is samen met de politie tijdelijk een inbraakteam ingezet, en met resultaat. In die periode daalde het aantal inbraken mede door de inzet van dit speciale team met 34 procent.

Ondercapaciteit
Ondanks grote inzet is er nog steeds onvoldoende benodigde structurele politiecapaciteit. Op 40.000 huishoudens en 90.000 inwoners rijdt er ’s nachts één surveillanceauto door Amstelveen die de hele stad moet bedienen. Elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht zijn dat er twee. De politieagenten doen hun stinkende best, dat is het probleem niet. Het probleem is dat zij te weinig slagkracht hebben, omdat zij te maken hebben met ondercapaciteit vanuit de landelijke politieorganisatie.

Wij zijn al jaren bezig om Amstelveen veiliger te krijgen, maar moeten constateren dat het politiekorps qua capaciteit en prioriteiten aan haar grenzen zit. Daarom heb ik in overleg met burgemeester Bas Eenhoorn besloten om oud-politieagenten bij de gemeente in dienst te nemen.

Inbraakteam
De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met het vrijmaken van 300.000 euro voor de komende drie jaar om inbraken tegen te gaan. Hiermee gaan we het inbraakteam samenstellen.

Expertise en kennis
Wij kiezen voor voormalige politieagenten vanwege hun expertise, ervaring en kennis. Wij sturen ze op pad met één opdracht: het tegenhouden en betrappen van inbrekers en het inbraakcijfer naar beneden krijgen. Over deze aanpak wordt nog nader afgestemd met de politie. Ze zijn bij ons in dienst, maar we doen dit in samenwerking met de politie. Na drie jaar gaan we evalueren en kijken of we hiermee doorgaan.

Bevoegdheden
Het kan zijn dat er meer geld nodig is om de oud-politieagenten voldoende uit te rusten om hun werk goed te kunnen uitvoeren. Mocht dit zo zijn dan wordt dit voorgelegd aan de gemeenteraad. Het doel is om het inbraakteam vanaf 1 maart 2019 operationeel te hebben. Welke bevoegdheden de oud-politieagenten krijgen wordt nog nader uitgewerkt. Gekeken wordt naar wat er mogelijk is binnen de wet- en regelgeving.

We komen met plan, omdat uit cijfers blijkt dat 1 procent van de huishoudens te maken krijgt met inbraak. Vorig jaar vonden 402 inbraken plaats, een toename van 40 procent met het jaar daarvoor blijkt uit de regionale Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland.

Gated community’s
Amstelveners hebben recht op een veilige woonomgeving. Als wij als overheid geen actie ondernemen dan gaan mensen zelf hun beveiliging regelen, waardoor er gated community’s en andere vormen van private beveiliging gaan ontstaan. Dit betekent dat mensen die het zich kunnen veroorloven een veilige omgeving kunnen regelen en anderen niet. En dat wil ik niet.

Update 16-4-2019: Onze mensen zijn daadwerkelijk aan de slag, klik HIER voor een verslag van het NOS Radio 1 Journaal.

Update 16-10-2020: Na anderhalf jaar goede resultaten, lees HIER.

Zie hieronder een item van RTVA over dit onderwerp, artikelen en foto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.