Update 5-12-2018 onderaan de tekst
Kunst, nostalgie en cultuur gaan vaak hand in hand. Neem het bronzen beeld Het Zwijntje van beeldhouwer Karl Iljitsj Pelgrom voor de Hema op het Binnenhof. Welke Amstelvener heeft als kind niet op zijn – inmiddels glanzende – rug gezeten.

Ook De Olifant van kunstenares Ella van der Ven is een groot succes. Sinds dit jaar is deze te bewonderen op het Westwijkplein. Kunst op straat is leuk voor kinderen, is goed voor het Amstelveengevoel en verrijkt Amstelveen.

Contact met kunst
Daarom werk ik nu aan een voorstel voor de gemeenteraad. Kern is dat iedere wijk zo’n iconisch beeld verdient. Zo komen onze kinderen al op jonge leeftijd op een leuke manier in contact met kunst. In Amstelveen staan ongeveer 75 beelden in de buitenruimte. Maar niet veel daarvan hebben het in zich om bij kinderen in de smaak te vallen en zo herinneringen te maken voor later.

Geliefde beeld
Dat ‘kindvriendelijke’ beelden leven onder de inwoners blijkt maar weer uit de commotie die ontstond op het moment toe het meest geliefde beeld Het Zwijnje in 2015 op een nieuwe sokkel werd gezet en verplaatst naar een nieuwe plek op het Stadsplein.

Het beeld verdween tussen de geparkeerde fietsen. Op sociale media en in de krant werd massaal geklaagd dat het onmogelijk was om nog een leuke foto van een kind te maken in deze setting. Na veel protesten en een korte toer door Amstelveen keerde Het Zwijntje vorig jaar terecht terug op zijn vertrouwde honk voor de HEMA.

Aan de slag
Van Amstelveners horen we graag op welke plekken in buurten behoefte is aan een beeld waar kinderen niet alleen naar kunnen kijken, maar ook op kunnen ravotten. Vervolgens gaan we verschillende kunstenaars opdrachten geven om aan de slag te gaan. Stuur uw mail naar: h.raat@amstelveen.nl

Cultuuragenda
Ook komt er volgend jaar een cultuuragenda voor Amstelveen. Er zijn veel interessante culturele activiteiten in Amstelveen. Helaas is de communicatie hierover versnipperd. Ik ben nog in overleg met collega Floor Gordon van economische zaken of we het kunnen combineren met stadspromotie.

De verwachting is dat de agenda zowel op papier als digitaal voor de zomer van 2019 het licht zal zien. Een mooi voorbeeld is de culturele agenda van Amsterdam. Dat kunnen wij ook in Amstelveen.

Update: 5-12-2018 Lees HIER het raadsvoorstel die vastgesteld is in het college van B&W

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.